Gothic night ‘Raven’, een early Halloween special met Olga Pashchenko en Jed Wentz

21 okt 2023, 20.15
Pianola Museum, Amsterdam
olga paschenko foto Yat Ho Tsang.

Het eerste concert in de Music for Peace pianoserie van dit seizoen is een early Halloween special met  de veelzijdige pianiste Olga Pashchenko en verteller-performer Jed Wentz.

Zij volgen een traditie die in de 18eeeuw begon en tot in de 19e eeuw populair was. Melodrama als totaaltheater: muziek en tekst met expressie en gebaren. Huiver vanavond bij deze unieke combinatie van pianomuziek en bloedstollende voordracht van werk van lord Byron en Edgar Allan Poe.

U luistert naar spookachtige solostukken van Franz Liszt door Olga Pashchenko. Als gastcurator kozen Olga en Jed één van de griezeligste pianorollen uit de collectie van het Pianola Museum. Tot slot ziet u een ‘thriller’ uit de tijd van de stomme film met pianobegeleding en sound effects… Als dat geen enge avond wordt!

Overtuig uzelf, als griezel verkleden mag…

https://olgapashchenko.com

Toegang 25 euro, Stadspas 20 euro, Studenten 10 euro

PROGRAMMA

Edgar Allan Poe (1809-1849)
The Bells, declamatie en pianomuziek Stanley Hawley (1867-1918)

Franz Liszt  (1811-1886)                                       
Funérailles (S173,7) voor piano, Miserere d’après Palestrina, Consolations 1 & 2 (S172)

Edgar Allan Poe
The Raven, declamatie en piano, muziek Arthur Bergh (1882-1962)

pauze

pianorol, gekozen door Olga Pashchenko en Jed Wentz
Vladimir Horowitz, Saint Saêns Danse Macabre, arr. Franz Liszt

Lord Byron (1788-1824)
Darkness, declamatie

Een verrassing uit het stomme filmtijdperk met pianobegeleiding en geluidseffecten …                                                           

Jed-Wentz

Jed Wentz

‘MUSIC FOR PEACE’ IN HET PIANOLA MUSEUM

De pianoserie Music for Peace is een samenwerkings-verband met de gelijknamige Stichting Music for Peace. Zij zijn ambassadeur voor vrede en drukken hun stempel op deze reeks met toptalent uit Oekraïne, Rusland en Belarus. De muzieksalon van het Pianola Museum wil voor hen een veilige haven zijn, waarin iedereen de oorlog voor een avond kan vergeten en alle musici, vooral die uit de Oekraïne zich gesteund, vrij en veilig kunnen voelen. Het Pianola Museum beschouwt het als een eer om hun hoge standaard aan het publiek te presenteren, aansluitend bij een van onze belangrijkste kerncollecties, die van de hoogromantische en avantgardistische Russische school. Net als bij de reeks ‘Podium en museum in één’ is iedere deelnemende pianist is ook gastcurator en kiest in overleg met conservator Kasper Janse een pianorol van een favoriete componist of pianist die aansluit bij het concert.

Music for Peace kwam tot stand met steun van Het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Wilhelmina E. Jansen fonds en de Gravin van Bylandtstichting.

Locatie

olga paschenko foto Yat Ho Tsang.

Pianola Museum

Westerstraat 106
1015 MN Amsterdam
Meer informatie
21 okt 2023, 20.15
Pianola Museum, Amsterdam

Overzicht