Het Pianola Museum presenteert: Podium en Museum in één Solorecital exclusief met Helena Basilova

8 okt 2021, 20.15
Pianola Museum, Amsterdam
Helena.marcoborggreve.com BasilovaPhoto: Marco Borggreve

Helena Basilova speelt meestal veel nieuwe muziek en doet avontuurlijke projecten, maar de ‘oude meesters’ en historische opnamen zijn altijd haar Godfathers in het maken van een concept van klank, kleur, timing en het vertellen van een verhaal met muziek. Vanavond treedt zij op te midden van pianorollen met opnamen van haar Godfathers. Het optreden in het Pianola Museum ziet zij dan ook als een eerbetoon aan de ‘oude meesters’ en is daarom belangrijk voor haar. In haar rol als gastcurator kiest zij een pianorol van een van haar meest geliefde componisten, Sergej Rachmaninov, net als zijzelf geboren in Rusland.

Het programma ‘ In C ’ ontstond in de winter van 2021, toen alle musici wachtten op de heropening van de podia. De letter C staat voor Corona, maar ook voor het Concert, Cultuur en voor Contact dat ons door de crisistijd nóg dierbaarder is geworden. Met dit programma met alle werken in de toonsoort C, vieren we dat ‘normale’ live-concerten weer mogelijk zijn en dat we kunnen samenkomen om ervan te genieten. Een betere start van Podium en Museum in één, een reeks van 15 Solorecitals exclusief, bestaat er niet.

Programma

W.A. Mozart: Fantasie in C minor, KV 475

R. Schumann: Fantasie in C major, Op. 17 

pauze

S. Rachmaninov: Morceaux de Fantasie op. 3 no. 3 Melodie in e-klein, Piano Roll played by Colin Taylor 

S. Prokofiev: Sonate no. 4 in C minor, Op. 29

Toegang 25 euro, Stadspas/studenten 20 euro

www.helenabasilova.com

Het Pianola Museum presents: Podium en Museum in één met 15 “rising stars” en meesterpianisten

Deze pianoreeks werkt toe naar een versterking van de al bestaande symbiose van het podium en de collectie van het museum. Podium en museum in één is deels een voortzetting van de succesvolle mini-reeks met meesterpianisten die in 2020 van start ging. Nieuw is de dialoog tussen hedendaagse pianisten en het spel van oude meesters op pianorol: bij ieder recital is de pianist ook gastcurator en maakt onder leiding van conservator Kasper Janse een keuze uit de rijke pianorollencollectie van het Pianola Museum. Nieuw in de reeks is ook de samenwerking met het Conservatorium van Amsterdam. In het kader van talentontwikkeling krijgen ‘rising stars’ van het CvA de kans om zich voor publiek te presenteren. Zo kan het publiek genieten van aanstormend talent naast het meesterlijke spel van gevestigde pianisten.

De combinatie van museumpodium met eigentijdse uitvoeringen maakt het museum uniek en geeft de oude instrumenten een nieuwe rol en betekenis. De deelnemende pianisten aan Podium en museum in één weerspiegelen met hun repertoire de veelzijdigheid van de collectie. Alle muziekstijlen zijn vertegenwoordigd. Van Bach tot de Russische en Weense school, romantische pianomuziek, impressionisme, tango, Blues en Boogie Woogie, jazz. experimentele pianomuziek, hedendaagse componisten. Juist deze hedendaagse pianisten, veelal afkomstig uit verschillende landen en werelddelen kunnen het publiek laten kennismaken met de rijkdom en universele taal van de collectie en de pianola. Podium en museum in één kwam tot stand met ondersteuning van het AFK, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Gravin van Bylandtstichting. 

Verplicht coronatoegangsbewijs

Wij moeten ons aan de regels houden. Bij de entrée zijn wij van overheidswege genoodzaakt u te vragen naar uw coronatoegangsbewijs. Van 1,5 meter afstand en mondkapjes is geen sprake meer. U kunt zelf uw plaats kiezen en direct naast andere luisteraars plaatsnemen.

Locatie

Helena.marcoborggreve.com BasilovaPhoto: Marco Borggreve

Pianola Museum

Westerstraat 106
1015 MN Amsterdam
Meer informatie
8 okt 2021, 20.15
Pianola Museum, Amsterdam

Overzicht