het pianola museum presents podium en museum in één, solorecital exclusief met Vera Kooper

26 mei 2022, 15.00
Pianola Museum, Amsterdam
Vera_Kooper_by_Tommaso_Tuzj_liggende_foto_50

Het Pianolamuseum; een magische plek,
Vera Kooper

MY STORY 

I was always living a nomadic live, always searching, always travelling. We grew together, music and me, becoming more and more intertwined as the years went on. I am also an obsessive reader. I made the choice early on to spend most of my time living in a parallel universe made of words and sounds. It’s where I feel most at home. 

Vera Kooper in My Story

De Nederlandse pianiste Vera Kooper (1988) studeerde in Den Haag, Salzburg, Parijs, Bergamo en Basel en werd gecoached in Londen door de legendarische pianist Stephen Kovacevich.

Grote bekendheid kreeg ze met haar Delta Piano trio (opgericht in 2013) met violist Gerard Spronk en celliste Irene Enzlin. Het trio heeft talrijke prijzen gewonnen. Met 50 concerten per seizoen traden zij veelvuldig op in Europa, Rusland, China, Korea, Indonesië en de VS. In 2020 werd het trio bekroond met de ‘Kersjesprijs’, de meest prestigieuze prijs voor kamermuziek in Nederland. Hun laatste CD Origin is een voorbeeld van schoonheid en perfectie en werd onlangs gepresenteerd in het Pianola Museum.

Hoogtepunten van de laatste seizoenen voor Vera als solist waren een uitvoering van Beethovens Triple Concerto met het Kamerorkest van Basel, residenties bij het West Cork Kamer Muziek Festival en het Davos festival, een samenwerking met violist Nobuko Imai en andere optredens in Europa en China. In 2020 bracht zij haar eerste CD Hope uit met werken van Beethoven en Corigliano en toerde door Nederland met tv-presentator Floris Kortie en ‘Het jaar 250 na Beethoven”, een theaterproductie over het leven en de pianosonates van Ludwig van Beethoven.

Voor deze feestelijke matinee op Hemelvaartsdag koos Vera stukken die passen bij My Story, haar verhaal. Het zijn allemaal stukken die zij al lang bij zich draagt en waar zij veel mee heb beleefd!

U luistert naar werken van Bach, Mozart, Beethoven, Chopin en Debussy. In haar rol als gastcurator koos Vera een pianorol van Claude Debussy: ‘Une soirée en Granade’, een van de stukken die zij zelf ook speelt. Dat wordt een interessante dialoog tussen een oude en hedendaagse meester!

An unusually gifted and interesting artist.
Stephen Kovacevich  

Sensitive and expressive performer, with impressive instrumental control and all-out dedication, capable of transforming each performance into a poetic, moving artistic experience.,
Emanuel Krasovsky  

https://www.verakooper.com/

Toegang 25 euro/Stadspas 20 euro, studenten 10 euro

Het Pianola Museum presents: Podium en Museum in één met 15 “rising stars” en meesterpianisten

Deze pianoreeks werkt toe naar een versterking van de al bestaande symbiose van het podium en de collectie van het museum. Podium en museum in één is deels een voortzetting van de succesvolle mini-reeks met meesterpianisten die in 2020 van start ging. Nieuw is de dialoog tussen hedendaagse pianisten en het spel van oude meesters op pianorol: bij ieder recital is de pianist ook gastcurator en maakt onder leiding van conservator Kasper Janse een keuze uit de rijke pianorollencollectie van het Pianola Museum. Nieuw in de reeks is ook de samenwerking met het Conservatorium van Amsterdam. In het kader van talentontwikkeling krijgen ‘rising stars’ van het CvA de kans om zich voor publiek te presenteren. Zo kan het publiek genieten van aanstormend talent naast het meesterlijke spel van gevestigde pianisten.

De combinatie van museumpodium met eigentijdse uitvoeringen maakt het museum uniek en geeft de oude instrumenten een nieuwe rol en betekenis. De deelnemende pianisten aan Podium en museum in één weerspiegelen met hun repertoire de veelzijdigheid van de collectie. Alle muziekstijlen zijn vertegenwoordigd. Van Bach tot de Russische en Weense school, romantische pianomuziek, impressionisme, tango, Blues en Boogie Woogie, jazz. experimentele pianomuziek, hedendaagse componisten. Juist deze hedendaagse pianisten, veelal afkomstig uit verschillende landen en werelddelen kunnen het publiek laten kennismaken met de rijkdom en universele taal van de collectie en de pianola. Podium en museum in één kwam tot stand met ondersteuning van het AFK, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Gravin van Bylandtstichting. 

PROGRAMMA

J.S. Bach: Partita in c klein, BWV 826
Sinfonia
Allemande
Courante
Sarabande
Rondeau
Capriccio

W.A. Mozart: Pianosonate No.17 in Bes-groot, K.570
Allegro
Adagio
Allegretto

L. van Beethoven: 32 variaties in c klein, WoO80

F. Chopin: Scherzo No. 1, Op. 20 in b klein

C. Debussy: Estampes, L100
Pagodes
La soirée dans Grenade
Jardins sous la pluie

Pianorol Claude Debussy,  Une soirée en Granade

Locatie

Vera_Kooper_by_Tommaso_Tuzj_liggende_foto_50

Pianola Museum

Westerstraat 106
1015 MN Amsterdam
Meer informatie
26 mei 2022, 15.00
Pianola Museum, Amsterdam

Overzicht