Het Pianola Museum presents Podium en museum in één, duoconcert met Eeco Rijken Rapp en Han van Dam

24 jun 2022, 20.30
Pianola Museum, Amsterdam
Albert Ammons en Barrelhouse Bailey in gesprek

Het Pianola Museum presenteert een duoconcert met twee grootheden uit de Blues en Boogie Woogiewereld, King of Boogie Eeco Rijken Rapp en Barrelhousepianist Han van Dam!

Omringd door pianorollen en pianola’s spelen deze toppianisten barrelhouse, ragtime, blues en boogie woogie uit de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw. Het Pianola Museum biedt hen de unieke mogelijkheid om naast de solostukken ook enkele pianoduetten te brengen. Hoe opzwepend en spannend deze Boogieduetten kunnen zijn weten onze bezoekers van de Barrelhouse-concerten in de muzieksalon!

Han van Dam en Eeco Rijken Rapp vertegenwoordigen het genre Boogie Woogie en Ragtime in de pianoreeks Podium en Museum in één. Het Pianola Museum heeft alles in huis; als gastcuratoren kozen Eeco en Han met conservator Kasper Janse een pianorol die hierbij aansluit. Welke dat is? Kom luisteren op 24 juni en geniet van een uniek duo-optreden van Han van Dam en Eeco Rijken Rapp!

Eeco is autodidact en geniet internationale bekendheid in de Boogie- en Swingmuziek. Hij speelt bij meerdere formaties, waaronder een Duits-Nederlands Boogie & Blues trio (Boogielicious) en sinds 2014 bij zijn eigen band Eeco Swing & Boogie Express. Zijn muzikale inspiratiebronnen zijn Count Basie, Ray Bryant en Monty Alexander.

Han van Dam speelde vanaf 1968 onder de naam van Barrelhouse Bailey bij de legendarische Oscar Benton Blues Band. Vanaf 1974 is hij de vaste bandpianist bij Barrelhouse onder leiding van zangeres Tineke Schoemaker. Favoriete pianisten zijn  o.a. Meade Lux Lewis, Jimmy Yancey, Cripple Clarence Lofton, Montana Taylor, Turner Parrish.

www.kingofboogie.com

www.barrelhouse.nl

Toegang 25 euro/Stadspas 20 euro, studenten 10 euro

Het Pianola Museum presents: Podium en Museum in één met 15 “rising stars” en meesterpianisten

Deze pianoreeks werkt toe naar een versterking van de al bestaande symbiose van het podium en de collectie van het museum. Podium en museum in één is deels een voortzetting van de succesvolle mini-reeks met meesterpianisten die in 2020 van start ging. Nieuw is de dialoog tussen hedendaagse pianisten en het spel van oude meesters op pianorol: bij ieder recital is de pianist ook gastcurator en maakt onder leiding van conservator Kasper Janse een keuze uit de rijke pianorollencollectie van het Pianola Museum. Nieuw in de reeks is ook de samenwerking met het Conservatorium van Amsterdam. In het kader van talentontwikkeling krijgen ‘rising stars’ van het CvA de kans om zich voor publiek te presenteren. Zo kan het publiek genieten van aanstormend talent naast het meesterlijke spel van gevestigde pianisten.

De combinatie van museumpodium met eigentijdse uitvoeringen maakt het museum uniek en geeft de oude instrumenten een nieuwe rol en betekenis. De deelnemende pianisten aan Podium en museum in één weerspiegelen met hun repertoire de veelzijdigheid van de collectie. Alle muziekstijlen zijn vertegenwoordigd. Van Bach tot de Russische en Weense school, romantische pianomuziek, impressionisme, tango, Blues en Boogie Woogie, jazz. experimentele pianomuziek, hedendaagse componisten. Juist deze hedendaagse pianisten, veelal afkomstig uit verschillende landen en werelddelen kunnen het publiek laten kennismaken met de rijkdom en universele taal van de collectie en de pianola. Podium en museum in één kwam tot stand met ondersteuning van het AFK, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Gravin van Bylandtstichting. 

Locatie

Albert Ammons en Barrelhouse Bailey in gesprek

Pianola Museum

Westerstraat 106
1015 MN Amsterdam
Meer informatie
24 jun 2022, 20.30
Pianola Museum, Amsterdam

Overzicht