Het Pianola Museum presents Podium en Museum in één, Nieuwjaarsconcert met Marie François

1 jan 2023, 15.00
Pianola Museum, Amsterdam
Marie Francois door Yoshie Kuwayama (1)

“Als je het pianolamuseum binnenwandelt voel je de aanwezigheid van waanzinnig veel mooie muziek. Het omarmt je, het verwelkomt je en – maybe most of all- inspireert je.” 

Marie François

Marie François is een ambitieuze Belgische professionele concertpianiste. Haar repertoire kenmerkt haar als muzikante en mens: Bold, Brave and Lovable. Ze wil het publiek vervoeren met pianomuziek waar ze van houdt en vertelt tussen de stukken door over haar interpretaties en leven als artieste. Marie staat enthousiast in het leven en wil -op het ongeduldige af- iedereen warm maken voor klassieke muziek. Ze was in België te horen in verschillende culturele centra en internationaal in Nederland, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland, Italië, Griekenland, Engeland, Oekraïne en Amerika.

Ze nam haar eigen podcast op Musing with Marie, ze was tijdens de Koningin Elisabeth Wedstrijd één van DeZes/Les Six, de jongerenjury  voor Klara en Canvas, wordt vaak gevraagd voor het schrijven van opiniestukken en als co-commentator op TV. Haar debuutplaat Eclectic/Being me bij Challenge Records International kreeg internationaal lovende kritieken. Haar cd stond in de top tien op Apple Music naast Boris Giltburg, als één van de beste klassieke muziek releases die maand wereldwijd. Ook haar EP Memories of Tomorrow bij hetzelfde label scoorde hoge ogen.

François studeerde bij Joop Celis, Alan Weiss, Polina Leschenko en Eliso Virsaladze. Hiernaast wordt ze gecoacht Russische concertpianiste, Lilya Zilberstein.

Stap in de wereld van Marie François en geniet, een sprankelender begin van 2023 is er niet! 

www.francoismarie.be

Toegang 28 euro / Stadspas 23 euro incl. een glas prosecco

PROGRAMMA

Chopin – Nocturnes:

Op. 48 (1,2)

Op. 55 (1,2)

Op. 72 (posthumous) 

Mendelssohn – Lieder ohne worte:

Allegro di molto, in B-Flat Minor, Op. 30 No. 2

Allegro non troppo, in C Minor, Op. 38 No. 2 
Agitato, in A minor, Op. 38 no 5  

Andante con moto, in A-Flat Major, Op. 38 No. 6 ‘Duetto’

Presto agitato, in G minor, Op. 53 No. 3

Allegro leggiero, in F-sharp minor, Op. 67 No. 2

Presto, in C maj, Op. 67 No. 4 ‘Spinnerlied: The Bee’s Wedding’

Gershwin – Three Preludes

Een pianorol gekozen door Marie François


Het Pianola Museum presents: Podium en Museum in één met 15 “rising stars” en meesterpianisten

Deze pianoreeks werkt toe naar een versterking van de al bestaande symbiose van het podium en de collectie van het museum. Podium en museum in één is deels een voortzetting van de succesvolle mini-reeks met meesterpianisten die in 2020 van start ging. Nieuw is de dialoog tussen hedendaagse pianisten en het spel van oude meesters op pianorol: bij ieder recital is de pianist ook gastcurator en maakt onder leiding van conservator Kasper Janse een keuze uit de rijke pianorollencollectie van het Pianola Museum. Nieuw in de reeks is ook de samenwerking met het Conservatorium van Amsterdam. In het kader van talentontwikkeling krijgen ‘rising stars’ van het CvA de kans om zich voor publiek te presenteren. Zo kan het publiek genieten van aanstormend talent naast het meesterlijke spel van gevestigde pianisten.

De combinatie van museumpodium met eigentijdse uitvoeringen maakt het museum uniek en geeft de oude instrumenten een nieuwe rol en betekenis. De deelnemende pianisten aan Podium en museum in één weerspiegelen met hun repertoire de veelzijdigheid van de collectie. Alle muziekstijlen zijn vertegenwoordigd. Van Bach tot de Russische en Weense school, romantische pianomuziek, impressionisme, tango, Blues en Boogie Woogie, jazz. experimentele pianomuziek, hedendaagse componisten. Juist deze hedendaagse pianisten, veelal afkomstig uit verschillende landen en werelddelen kunnen het publiek laten kennismaken met de rijkdom en universele taal van de collectie en de pianola. Podium en museum in één kwam tot stand met ondersteuning van het AFK, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Gravin van Bylandtstichting. 

Locatie

Marie Francois door Yoshie Kuwayama (1)

Pianola Museum

Westerstraat 106
1015 MN Amsterdam
Meer informatie
1 jan 2023, 15.00
Pianola Museum, Amsterdam

Overzicht