Het Pianola Museum presents: Podium en Museum in één, solorecital exclusief met Marietta Petkova

12 dec 2021, 15.00
Pianola Museum, Amsterdam
BLOKZIJL - Pianiste Marietta Petkova ©Martijn Bijzitter

‘Het Pianola Museum, een plek om te koesteren’ is de quote van Marietta Petkova bovenaan onze gehonoreerde subsidie-aanvraag voor de pianoreeks Podium en Museum in één. Van onze kant koesteren wij de herinneringen aan haar intieme, betoverende recitals in onze muzieksalon. Wij zijn er trots op om haar met deze winterse matinee in de reeks te kunnen presenteren. Vanaf de eerste aanslag hoort de luisteraar haar liefde voor de piano en degenen die de muziek componeerden. Haar spel is spiritueel en geconcentreerd, als in gesprek met de oude meesters. Wij zien haar als een van de grootste pianisten van onze tijd. Om met de woorden van haar te vroeg overleden geliefde Leo de Klerk (1958-2020) te spreken:  “Één van de meest muzikanteske, loyale en integere pianisten op deze aardkorst.”

Voor haar matinee in het Pianola Museum ontwikkelt Marietta Petkova een programma speciaal voor het Pianola Museum. De oude meesters zullen deze middag meeluisteren, net als haar geliefde Leo. Het programma wordt nader bekend gemaakt, evenals als haar keuze als gastcurator. Kiest zij een pianorol van een componist of van een pianist?

Toegang 30 euro, Stadspas 20 euro, studenten 10 euro

www.mariettapetkova.rocks

Het Pianola Museum presents: Podium en Museum in één met 15 “rising stars” en meesterpianisten

Deze pianoreeks werkt toe naar een versterking van de al bestaande symbiose van het podium en de collectie van het museum. Podium en museum in één is deels een voortzetting van de succesvolle mini-reeks met meesterpianisten die in 2020 van start ging. Nieuw is de dialoog tussen hedendaagse pianisten en het spel van oude meesters op pianorol: bij ieder recital is de pianist ook gastcurator en maakt onder leiding van conservator Kasper Janse een keuze uit de rijke pianorollencollectie van het Pianola Museum. Nieuw in de reeks is ook de samenwerking met het Conservatorium van Amsterdam. In het kader van talentontwikkeling krijgen ‘rising stars’ van het CvA de kans om zich voor publiek te presenteren. Zo kan het publiek genieten van aanstormend talent naast het meesterlijke spel van gevestigde pianisten.

De combinatie van museumpodium met eigentijdse uitvoeringen maakt het museum uniek en geeft de oude instrumenten een nieuwe rol en betekenis. De deelnemende pianisten aan Podium en museum in één weerspiegelen met hun repertoire de veelzijdigheid van de collectie. Alle muziekstijlen zijn vertegenwoordigd. Van Bach tot de Russische en Weense school, romantische pianomuziek, impressionisme, tango, Blues en Boogie Woogie, jazz. experimentele pianomuziek, hedendaagse componisten. Juist deze hedendaagse pianisten, veelal afkomstig uit verschillende landen en werelddelen kunnen het publiek laten kennismaken met de rijkdom en universele taal van de collectie en de pianola. Podium en museum in één kwam tot stand met ondersteuning van het AFK, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Gravin van Bylandtstichting. 

VERPLICHT CORONATOEGANGSBEWIJS

Bij de entrėe zijn wij genoodzaakt u te vragen naar uw coronatoegangsbewijs. Een mondkapje is verplicht, evenals het houden van 1,5 meter afstand tot andere bezoekers.

Locatie

BLOKZIJL - Pianiste Marietta Petkova ©Martijn Bijzitter

Pianola Museum

Westerstraat 106
1015 MN Amsterdam
Meer informatie
12 dec 2021, 15.00
Pianola Museum, Amsterdam

Overzicht