Het Pianola Museum presents Podium en Museum in één, solorecital exclusief met ‘rising star’ Maxim Heijmerink

3 jun 2022, 20.15
Pianola Museum, Amsterdam
Maxim Heijmerink 1

De stem van de piano

CvA toptalent Maxim Heijmerink begon op 11-jarige leeftijd met pianospelen. Als jongen wilde hij liever voetballen, bij muzieklessen op de basisschool wilde hij eerst op drumles. Geïnspireerd door zijn muzikale opa die als zanger in Mexico en Colombia optrad en door idool Wibi Soerjadi begon hij op 11-jarige leeftijd met serieuze pianostudie. Hij oefende heel hard en met succes! Op 12-jarige leeftijd werd hij ontdekt bij een talentenjacht in het Concertgebouw. Een altviolist uit het Concertgebouworkest nam Maxim op in zijn concertserie in het Muziekgebouw. Zo jong als hij was verving hij Sem Pressler en speelde samen met Daria van Bercken, die Maxim bij de Sweelinck academie introduceerde. Inmiddels is hij 4de jaars student van Frank vd Laar en staat als veelbelovende student voor zijn bachelor-examen.

Een piano kan zingen!

Veel componisten lieten zich door dit gegeven inspireren en schreven melodieuze, vaak virtuoze stukken, inspiratiebron voor Maxims programma van vanavond. ‘De stem van de piano’ is een uitdagend, feestelijk programma dat hij in overleg met zijn leraar samenstelde voor zijn examen op 8 juni. Hoe goed Maxim is, mag u op deze avond beoordelen!

Welke pianorol koos Maxim als gastcurator in de reeks Podium en museum in één? De rol van een pianist of een componist? Dat wordt een verrassing!

https://www.maximheijmerink.com/

Toegang 25 euro/Stadspas 20 euro, studenten 10 euro

PROGRAMMA

Schubert sonata in E minor D. 566

-Moderato

– Allegretto

Schubert/ Liszt transcription Aufenthalt

Debussy Prelude La Terrasse Des Audiences du claire de lune boek 2 nr 7

Debussy Prelude Minstrels boek 1 nr 12

Pianorol met het spel van de grote meester zelf, Claude Debussy

Medtner Canzona Serenata

Medtner Improvisation

Albeniz El Albaicin

Het Pianola Museum presents: Podium en Museum in één met 15 “rising stars” en meesterpianisten

Deze pianoreeks werkt toe naar een versterking van de al bestaande symbiose van het podium en de collectie van het museum. Podium en museum in één is deels een voortzetting van de succesvolle mini-reeks met meesterpianisten die in 2020 van start ging. Nieuw is de dialoog tussen hedendaagse pianisten en het spel van oude meesters op pianorol: bij ieder recital is de pianist ook gastcurator en maakt onder leiding van conservator Kasper Janse een keuze uit de rijke pianorollencollectie van het Pianola Museum. Nieuw in de reeks is ook de samenwerking met het Conservatorium van Amsterdam. In het kader van talentontwikkeling krijgen ‘rising stars’ van het CvA de kans om zich voor publiek te presenteren. Zo kan het publiek genieten van aanstormend talent naast het meesterlijke spel van gevestigde pianisten.

De combinatie van museumpodium met eigentijdse uitvoeringen maakt het museum uniek en geeft de oude instrumenten een nieuwe rol en betekenis. De deelnemende pianisten aan Podium en museum in één weerspiegelen met hun repertoire de veelzijdigheid van de collectie. Alle muziekstijlen zijn vertegenwoordigd. Van Bach tot de Russische en Weense school, romantische pianomuziek, impressionisme, tango, Blues en Boogie Woogie, jazz. experimentele pianomuziek, hedendaagse componisten. Juist deze hedendaagse pianisten, veelal afkomstig uit verschillende landen en werelddelen kunnen het publiek laten kennismaken met de rijkdom en universele taal van de collectie en de pianola. Podium en museum in één kwam tot stand met ondersteuning van het AFK, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Gravin van Bylandtstichting. 

Locatie

Maxim Heijmerink 1

Pianola Museum

Westerstraat 106
1015 MN Amsterdam
Meer informatie
3 jun 2022, 20.15
Pianola Museum, Amsterdam

Overzicht