Het Pianola Museum presents Podium en Museum in één, solorecital exclusief met Pablo Suaste

9 okt 2022, 17.00
Pianola Museum, Amsterdam
Pablo Foto 2

Pablo Suaste is een echte dichter op de piano, met zijn elegante en virtuoze artisticiteit geniet hij nu al erkenning als een ‘rising star’ in de pianowereld.

Fanfare Magazine 2018

Pablo Suaste (MEX) koos niet de weg van zijn vader, een bekende operazanger, maar begon op 14-jarige leeftijd met pianospelen. Met veel oefenen kon hij na 2 jaar studie  al repertoire spelen. Hij had het geluk aan het Chicago College of Performing Arts te kunnen studeren bij Duo Petrov, twee geweldige Russische pianisten. In Chicago was hij bovendien winnaar van de emerging artist award. Vanaf dat moment ging zijn carrière als een komeet!

In 2017 werd hij erkend als Aeolian Classics Emerging artistt; er werd een CD opgenomen met werken van Liszt bij Aeolian Classics, hij kreeg optredens als debuterend solist, zoals de uitvoering van Rachmaninovs Concerto nr. 2  met het Nationaal orkest van Mexico en het Xalapa Symfonie orkest onder leiding van de bekende pianist en dirigent Philippe Entremont. Pablo is prijswinnaar van vele competities in Mexico en trad als solist en concertpianist op in  belangrijke concertzalen in Mexico, Nederland en de VS.

Hij behaalde de bachelor-degree aan het Chicago College of Performing Arts en aan de Roosevelt University bij Jorge Federico Osorio. In 2022 voltooide hij zijn masterstudie aan het  Conservatorium van Amsterdam bij Naum Grubert. Naast zijn carrière als concertpianist is Pablo  een toegewijd pedagoog en ziet het als zijn missie om klassieke muziek te onderwijzen en bekendheid te geven onder kinderen en hun families.

Geniet  van  het magnifieke spel van deze dichter op de piano met werken van Stravinsky, Bach en Chopin. Behalve uitvoerend musicus is Pablo ook gastcurator in de reeks Podium en Museum in één. In aansluiting op zijn uitvoering van Petroushka  koos hij voor een van de meest uitzonderlijke pianorollen uit de collectie, een live- opname van Igor Stravinsky.

Toegang 17,50 euro, studenten 15 euro

PROGRAMMA

Partita in B-flat Major BWV 825 – Johann Sebastian Bach

Ballade No. 1 Op. 23 in G minor – Frederic Chopin

Three Movements from Petrushka – Igor Stravinsky

Igor Stravinsky ‘live’ op pianorol, hij speelt “Danse Russe”

Danse Russe
Chez Petrushka

The Shrovetide Fair

Het Pianola Museum presents: Podium en Museum in één met 15 “rising stars” en meesterpianisten

Deze pianoreeks werkt toe naar een versterking van de al bestaande symbiose van het podium en de collectie van het museum. Podium en museum in één is deels een voortzetting van de succesvolle mini-reeks met meesterpianisten die in 2020 van start ging. Nieuw is de dialoog tussen hedendaagse pianisten en het spel van oude meesters op pianorol: bij ieder recital is de pianist ook gastcurator en maakt onder leiding van conservator Kasper Janse een keuze uit de rijke pianorollencollectie van het Pianola Museum. Nieuw in de reeks is ook de samenwerking met het Conservatorium van Amsterdam. In het kader van talentontwikkeling krijgen ‘rising stars’ van het CvA de kans om zich voor publiek te presenteren. Zo kan het publiek genieten van aanstormend talent naast het meesterlijke spel van gevestigde pianisten.

De combinatie van museumpodium met eigentijdse uitvoeringen maakt het museum uniek en geeft de oude instrumenten een nieuwe rol en betekenis. De deelnemende pianisten aan Podium en museum in één weerspiegelen met hun repertoire de veelzijdigheid van de collectie. Alle muziekstijlen zijn vertegenwoordigd. Van Bach tot de Russische en Weense school, romantische pianomuziek, impressionisme, tango, Blues en Boogie Woogie, jazz. experimentele pianomuziek, hedendaagse componisten. Juist deze hedendaagse pianisten, veelal afkomstig uit verschillende landen en werelddelen kunnen het publiek laten kennismaken met de rijkdom en universele taal van de collectie en de pianola. Podium en museum in één kwam tot stand met ondersteuning van het AFK, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Gravin van Bylandtstichting. 

Locatie

Pablo Foto 2

Pianola Museum

Westerstraat 106
1015 MN Amsterdam
Meer informatie
9 okt 2022, 17.00
Pianola Museum, Amsterdam

Overzicht