Het Pianola Museum presents Podium en museum in één, solorecital exclusief met ‘rising star’ Alexandre Lutz Garcia

11 jun 2022, 20.15
Pianola Museum, Amsterdam
thumb_DSCF4504_1024

Het concert in onze muzieksalon kan helaas geen doorgang vinden, Het eindexamen van Alexandre is op 17 juni gratis te beluisteren in de Sweelinckzaal van het Conservatorium van Amsterdam

Met zijn half Franse, half Spaanse afkomst is toptalent Alexandre Lutz Garcia (Parijs 1999) opgegroeid in twee werelden. Als 3-jarige maakte hij al kennis met de piano op een muziekschool te Parijs. Daarnaast maakte hij kennis met de viool, maar piano werd zijn grote liefde. Toen hij naar de middelbare school ging ontdekte hij dat hij echt piano wilde leren spelen. Zijn ouders steunden hem daarin en gaven hem alle artistieke vrijheid. 

Hij behaalde zijn bachelor-examen met de hoogste kwalificaties en prix d’excellence voor de specialiteit piano aan het conservatorium “Gitarrista José Tomás” te Alicante. Tegelijkertijd behaalde hij zijn bachelor aan het “Óscar Esplá” Superior Conservatory of Music en het Schola Cantorum te Parijs. Vanaf augustus 2020 volgt hij een masterstudie bij Naum Grubert aan het Conservatorium van Amsterdam.

Het concert van vanavond wordt mede gepresenteerd als voorbereiding op zijn master-examen op 17 juni, nog geen week verwijderd van de avond van zijn concert. Een bijzondere avond, zowel voor de uitvoerder als het publiek! Geniet van werken van Schubert/Liszt, Schubert, Tsjaikovski en Prokofiev en en oordeel zelf of Alexandre er klaar voor is!

Behalve pianist van de avond is hij ook gastcurator en koos samen met conservator Kasper Janse een pianorol uit de rijke collectie van het Pianola Museum.

Toegang 15 euro/Stadspas 10 euro, studenten 10 euro

PROGRAMMA

SCHUBERT, sonate “reliquie” D.840 (21 minutes)

SCHUBERT/LISZT

          . Erstarrung

          . Der Müller und der Bach

LISZT, Polonaise mélancolique

Pianorol gekozen door Alexandre Lutz Garcia

TSJAIKOVSKI, Rêverie du soir

PROKOFIEV, Sonata no. 6

Het Pianola Museum presents: Podium en Museum in één met 15 “rising stars” en meesterpianisten

Deze pianoreeks werkt toe naar een versterking van de al bestaande symbiose van het podium en de collectie van het museum. Podium en museum in één is deels een voortzetting van de succesvolle mini-reeks met meesterpianisten die in 2020 van start ging. Nieuw is de dialoog tussen hedendaagse pianisten en het spel van oude meesters op pianorol: bij ieder recital is de pianist ook gastcurator en maakt onder leiding van conservator Kasper Janse een keuze uit de rijke pianorollencollectie van het Pianola Museum. Nieuw in de reeks is ook de samenwerking met het Conservatorium van Amsterdam. In het kader van talentontwikkeling krijgen ‘rising stars’ van het CvA de kans om zich voor publiek te presenteren. Zo kan het publiek genieten van aanstormend talent naast het meesterlijke spel van gevestigde pianisten.

De combinatie van museumpodium met eigentijdse uitvoeringen maakt het museum uniek en geeft de oude instrumenten een nieuwe rol en betekenis. De deelnemende pianisten aan Podium en museum in één weerspiegelen met hun repertoire de veelzijdigheid van de collectie. Alle muziekstijlen zijn vertegenwoordigd. Van Bach tot de Russische en Weense school, romantische pianomuziek, impressionisme, tango, Blues en Boogie Woogie, jazz. experimentele pianomuziek, hedendaagse componisten. Juist deze hedendaagse pianisten, veelal afkomstig uit verschillende landen en werelddelen kunnen het publiek laten kennismaken met de rijkdom en universele taal van de collectie en de pianola. Podium en museum in één kwam tot stand met ondersteuning van het AFK, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Gravin van Bylandtstichting. 

Locatie

thumb_DSCF4504_1024

Pianola Museum

Westerstraat 106
1015 MN Amsterdam
Meer informatie
11 jun 2022, 20.15
Pianola Museum, Amsterdam

Overzicht