Het Pianola Museum presents: Podium en museum in één, Solorecital exclusief met ‘rising star’ Katie Yao Morgan

8 apr 2022, 20.15
Pianola Museum, Amsterdam
katie bio photo

CvA toptalent Katie Yao Morgan is van Brits-Chinese origine en begon met piano spelen toen ze 4 was. Voor het ontbijt ging ze iedere dag eerst naar de piano, ze werd er onweerstaanbaar naar toegetrokken. Zij was ervoor in de wieg gelegd! In 2010 won ze de ABRSM Sheila Mossman Memorial Prize voor het hoogste cijfer in het 8e niveau en daarnaast ontving ze een Gold Award in 2011.  Vanaf 2010 ging ze naar de Yehudi Menuhin School in Surrey waar ze bij Marcel Baudet studeerde. In 2011 won ze 2e prijs in category B (12-16 jaar) bij the Pianist of the North Competition en in 2014 was ze onderscheiden met ‘Mention of Honour’ in de International Piano Competition te Enschede. In 2016 ontving ze Diplôme de JEUNE ESPOIR in de 10e Adilia Alieva Competition in Annemasse, Frankrijk. In 2019  won ze de 1e prijs bij de Amsterdamse regionale finales van het Prinses Christina Concours.  

Op dit moment studeert zij bij Frank Peters aan het Conservatorium van Amsterdam. Haar favoriete componisten zijn Sjostakovich en Prokofiev, ook impressionisten als Ravel en Debussy. Zij heeft een voorliefde voor kamermuziek en geniet van het musiceren met anderen. Haar programma van vanavond weerspiegelt al deze aspecten.

In 2020 was Katie Yao Morgan nog te zien en te horen bij Podium Witteman. Een ademloos publiek luisterde naar haar betoverende uitvoering van Prokofiev’s Pianosonate nr. 2. Vanavond kunt u daar zelf bij zijn! Ook een van de grootste pianisten uit de muziekgeschiedenis is aanwezig. Als gastcurator koos Katie een pianorol met Rachmaninovs’ Prelude 32/5, gespeeld door Horowitz.

Toegang 25 euro/Stadspas 20 euro, studenten 10 euro

Het Pianola Museum presents: Podium en Museum in één met 15 “rising stars” en meesterpianisten

Deze pianoreeks werkt toe naar een versterking van de al bestaande symbiose van het podium en de collectie van het museum. Podium en museum in één is deels een voortzetting van de succesvolle mini-reeks met meesterpianisten die in 2020 van start ging. Nieuw is de dialoog tussen hedendaagse pianisten en het spel van oude meesters op pianorol: bij ieder recital is de pianist ook gastcurator en maakt onder leiding van conservator Kasper Janse een keuze uit de rijke pianorollencollectie van het Pianola Museum. Nieuw in de reeks is ook de samenwerking met het Conservatorium van Amsterdam. In het kader van talentontwikkeling krijgen ‘rising stars’ van het CvA de kans om zich voor publiek te presenteren. Zo kan het publiek genieten van aanstormend talent naast het meesterlijke spel van gevestigde pianisten.

De combinatie van museumpodium met eigentijdse uitvoeringen maakt het museum uniek en geeft de oude instrumenten een nieuwe rol en betekenis. De deelnemende pianisten aan Podium en museum in één weerspiegelen met hun repertoire de veelzijdigheid van de collectie. Alle muziekstijlen zijn vertegenwoordigd. Van Bach tot de Russische en Weense school, romantische pianomuziek, impressionisme, tango, Blues en Boogie Woogie, jazz. experimentele pianomuziek, hedendaagse componisten. Juist deze hedendaagse pianisten, veelal afkomstig uit verschillende landen en werelddelen kunnen het publiek laten kennismaken met de rijkdom en universele taal van de collectie en de pianola. Podium en museum in één kwam tot stand met ondersteuning van het AFK, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Gravin van Bylandtstichting. 

PROGRAMMA

Grand Trio Op.36 (Anton Eberl)

-Andante maestoso – Allegro con spirito

-Adagio non troppo, ma con espressione

-Scherzo. Molto vivace

-Allegretto

Piano Sonata No.2, Op. 14 (Sergei Prokofiev)

-Allegro ma non troppo

-Scherzo. Allegro marcato

-Andante

-Vivace

Pianorol Rachmaninov Prelude 32/5, gespeeld door Horowitz

Danse Macabre, Op.40 (Saint-Saëns, Arranged Liszt/Horowitz/Morgan)
Locatie

katie bio photo

Pianola Museum

Westerstraat 106
1015 MN Amsterdam
Meer informatie
8 apr 2022, 20.15
Pianola Museum, Amsterdam

Overzicht