Het Pianola Museum presents Podium en Museum in één, solorecital exclusief met ‘rising star’ Pablo Suaste

12 jun 2022, 17.00
Pianola Museum, Amsterdam
Pablo Foto 2

Het concert van Pablo Suaste in onze muzieksalon kan helaas geen doorgang vinden. Het eindexamen op 17 juni om 18.30 uur in de Haitinkzaal van het Conservatorium van Amsterdam is gratis toegankelijk.

Pablo Suaste is een echte dichter op de piano, met zijn elegante en virtuoze artisticiteit geniet hij nu al erkenning als een ‘rising star’ in de pianowereld.

Fanfare Magazine 2018

CvA toptalent Pablo Suaste koos niet de weg van zijn vader, een bekende operazanger, maar begon op 14-jarige leeftijd met pianospelen. Met veel oefenen kon hij na 2 jaar al repertoire uitvoeren. Hij had het geluk aan het Chicago College of Performing Arts te kunnen studeren bij Duo Petrov, twee geweldige Russische pianisten. In Chicago was hij ook finalist bij een piano-competitie. Vanaf dat moment ging hij als een komeet!

Hij werd erkend als Aeolian Emerging artist. Er werd een CD opgenomen met werken van Liszt bij Aeolian Classics, hij kreeg optredens als debuterend solist, zoals de uitvoering van Rachmaninovs Concerto nr. 2  met het Nationaal orkest van Mexico en bij het Xalapa Symfonie orkest onder leiding van de bekende pianist en dirigent Philippe Entremont. Hoofdvakdocent piano van het Conservatorium van Amsterdam David Kuyken heeft ervoor gezorgd dat hij een master-opleiding kon volgen bij Naum Grubert.

Het concert van vanmiddag wordt mede gepresenteerd als voorbereiding op zijn master-examen op 17 juni. Geniet u van werken van Stravinsky Händel en Brahms en oordeel zelf of Pablo er klaar voor is! Een bijzondere zondagnamiddag, zowel voor publiek als pianist.

Behalve uitvoerend musicus is Pablo vanavond ook gastcurator in de reeks Podium en museum in één? Wordt het een rol van een pianist of een componist?

Toegang 15 euro/Stadspas 10 euro, studenten 10 euro

PROGRAMMA

Suite in F Major, HWV 427 – George Friederic Händel (1685 – 1759)

l. Adagio ll. Allegro lll. Adagio IV.

Fugue Variations and Fugue on a theme by Händel Op. 24 – Johannes Brahms (1833 – 1897)

Pianorol gekozen door Pablo Suaste

Trois Mouvements de Petrouchka Igor Stravinsky (1882 – 1971)
Danse russe (Russian Dance)
Chez Pétrouchka (Petrushka’s Room)
La semaine grasse (The Shrovetide Fair)

Het Pianola Museum presents: Podium en Museum in één met 15 “rising stars” en meesterpianisten

Deze pianoreeks werkt toe naar een versterking van de al bestaande symbiose van het podium en de collectie van het museum. Podium en museum in één is deels een voortzetting van de succesvolle mini-reeks met meesterpianisten die in 2020 van start ging. Nieuw is de dialoog tussen hedendaagse pianisten en het spel van oude meesters op pianorol: bij ieder recital is de pianist ook gastcurator en maakt onder leiding van conservator Kasper Janse een keuze uit de rijke pianorollencollectie van het Pianola Museum. Nieuw in de reeks is ook de samenwerking met het Conservatorium van Amsterdam. In het kader van talentontwikkeling krijgen ‘rising stars’ van het CvA de kans om zich voor publiek te presenteren. Zo kan het publiek genieten van aanstormend talent naast het meesterlijke spel van gevestigde pianisten.

De combinatie van museumpodium met eigentijdse uitvoeringen maakt het museum uniek en geeft de oude instrumenten een nieuwe rol en betekenis. De deelnemende pianisten aan Podium en museum in één weerspiegelen met hun repertoire de veelzijdigheid van de collectie. Alle muziekstijlen zijn vertegenwoordigd. Van Bach tot de Russische en Weense school, romantische pianomuziek, impressionisme, tango, Blues en Boogie Woogie, jazz. experimentele pianomuziek, hedendaagse componisten. Juist deze hedendaagse pianisten, veelal afkomstig uit verschillende landen en werelddelen kunnen het publiek laten kennismaken met de rijkdom en universele taal van de collectie en de pianola. Podium en museum in één kwam tot stand met ondersteuning van het AFK, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Gravin van Bylandtstichting. 

Locatie

Pablo Foto 2

Pianola Museum

Westerstraat 106
1015 MN Amsterdam
Meer informatie
12 jun 2022, 17.00
Pianola Museum, Amsterdam

Overzicht