Het Pianola Museum presents: Podium en Museum in één Solorecital exclusief met ‘rising star’ Shane van Neerden

22 okt 2021, 20.15
Pianola Museum, Amsterdam
Shane van Neerden foto Marijke Brekelmans

Shane van Neerden (1999) is opgegroeid in Amerika, maar zijn ‘roots’ liggen in Nederland. Zijn oma zat in de klas bij Anne Frank! Nederland trok hem; in 2018 verhuisde hij naar Amsterdam om aan het Conservatorium te gaan studeren bij Frank Peters. Als zeer jong CvA talent heeft Shane al een indrukwekkende staat van dienst. Hij gaf veel recitals in Europa en de VS. In Nederland trad hij onder meer op in het Muziekgebouw aan ’t IJ, het Jong Talent Festival Schiermonnikoog en bij  Podium Witteman.

Shane begon met pianolessen toen hij zes jaar was. Op jonge leeftijd heeft hij al veel belangrijke competities gewonnen. Toen hij 16 was kreeg hij een beurs voor de Eastern University in Pennsylvania. Recenter werd hij finalist in het Concours International de Piano d’Île-de-France.  In de afgelopen jaren nam hij deel aan vele internationale festivals en volgde masterclasses bij gerenommeerde artiesten. Als bachelorstudent aan het CvA won hij de eerste prijs en speelde Franz Liszt’s Totentanz met het Symfonieorkest van Amsterdam olv Ed Spanjaard. In hetzelfde jaar behaalde hij voor zijn eindexamen het hoogst haalbare cijfer, een “10”. Net Nationaal Muziekinstrumentenfonds beloonde zijn talent met een Bechstein vleugel (Berlijn 1975), zodat hij ook in corona-tijd de hele dag kon studeren.

Bij zijn optreden in het Pianola Museum is Shane omringd door historische opnamen van zijn voorgangers op pianorol in prachtige doosjes; toen hij het museum voor de eerste keer bezocht had hij de associatie met de wereld van Harry Potter! Zijn passie voor pianomuziek en liefde voor pianorollen maakt hem nu al tot ambassadeur van het Pianola Museum. Hij vindt de collectie belangrijk op educatief niveau, “de mensen moeten hiervan weten!”. En dan de muzikale, ook emotionele beleving; bij het beluisteren van een pianorol van Prokofiev kon hij horen hoe de componist was als mens.

Hij vindt de pianorollen ontroerend en fascinerend, onze Mason & Hamlin concertvleugel (Boston 1960) ronduit  fantastisch. Het repertoire van Shane is zeer gevarieerd, van Rameau tot en met de hedendaagse componisten. Het liefst speelt hij muziek van Nikolai Medtner en Arnold Schönberg. Deze componisten zullen vanavond dan ook niet ontbreken. Dit wordt genieten! Mis het niet!

Toegang 25 euro/Stadspas 20 euro/studenten 10 euro

PROGRAMMA

W. A. Mozart

Piano Sonate in D groot, K. 576

I. Allegro

II. Adagio

III. Allegretto

A. Schönberg

Drei Klavierstücke, Op. 11

I. Mässig

II. Sehr langsam 

III. Bewegte

Pianorol A. Skrjabin, Nocturne op. 9 no. 2 voor de linkerhand, gespeeld door Josef Lhevinne

Pauze

J. S. Bach

Prelude en Fuga in C groot uit Boek II van Das Wohltemperierte Klavier, BWV 870

Frédéric Chopin

Étude Op. 25, No. 6 in Gis groot

M. Ravel

“Ondine” uit Gaspard de la Nuit, M. 55

N. Medtner

Piano Sonate in Bes klein, “Sonata Romantica” Op. 53, No. 1

I. Romanza: Andantino con moto, ma sempre espressivo

II. Scherzo: Allegro

III. Meditazione: Andante con moto

IV: Finale: Allegro non troppo

Het Pianola Museum presents: Podium en Museum in één met 15 “rising stars” en meesterpianisten

Deze pianoreeks werkt toe naar een versterking van de al bestaande symbiose van het podium en de collectie van het museum. Podium en museum in één is deels een voortzetting van de succesvolle mini-reeks met meesterpianisten die in 2020 van start ging. Nieuw is de dialoog tussen hedendaagse pianisten en het spel van oude meesters op pianorol: bij ieder recital is de pianist ook gastcurator en maakt onder leiding van conservator Kasper Janse een keuze uit de rijke pianorollencollectie van het Pianola Museum. Nieuw in de reeks is ook de samenwerking met het Conservatorium van Amsterdam. In het kader van talentontwikkeling krijgen ‘rising stars’ van het CvA de kans om zich voor publiek te presenteren. Zo kan het publiek genieten van aanstormend talent naast het meesterlijke spel van gevestigde pianisten.

De combinatie van museumpodium met eigentijdse uitvoeringen maakt het museum uniek en geeft de oude instrumenten een nieuwe rol en betekenis. De deelnemende pianisten aan Podium en museum in één weerspiegelen met hun repertoire de veelzijdigheid van de collectie. Alle muziekstijlen zijn vertegenwoordigd. Van Bach tot de Russische en Weense school, romantische pianomuziek, impressionisme, tango, Blues en Boogie Woogie, jazz. experimentele pianomuziek, hedendaagse componisten. Juist deze hedendaagse pianisten, veelal afkomstig uit verschillende landen en werelddelen kunnen het publiek laten kennismaken met de rijkdom en universele taal van de collectie en de pianola. Podium en museum in één kwam tot stand met ondersteuning van het AFK, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Gravin van Bylandtstichting. 

Verplicht coronatoegangsbewijs

Wij moeten ons aan de regels houden. Bij de entrée zijn wij van overheidswege genoodzaakt u te vragen naar uw coronatoegangsbewijs. Van 1,5 meter afstand en mondkapjes is geen sprake meer. U kunt zelf uw plaats kiezen en direct naast andere luisteraars plaatsnemen.

Locatie

Shane van Neerden foto Marijke Brekelmans

Pianola Museum

Westerstraat 106
1015 MN Amsterdam
Meer informatie
22 okt 2021, 20.15
Pianola Museum, Amsterdam

Overzicht