Het Pianola Museum presents: Podium en Museum in één, Solorecital exclusief met Tobias Borsboom

12 mrt 2022, 20.15
Pianola Museum, Amsterdam
Tobias BorsboomHet Pianolamuseum heeft iets magisch. De toetsen te zien bewegen, wetende dat Claude Debussy zelf deze toetsen beroerd heeft. Of Wilhelm Backhaus, die op 18-jarige leeftijd de Wanderer Fantasie van Schubert inspeelt, als de eerste ‘opname’ van het werk ooit gemaakt. Dichterbij de legendes uit de muziekgeschiedenis kun je niet komen. Deze unieke ‘tijdmachines’ te kunnen beluisteren door het akoestische geluid van een vleugel is een ervaring die met elektronische middelen nauwelijks te evenaren is’.
Tobias Borsboom

DEBUSSY & l’ART DE l’IMAGINATION

‘Als je niet de mogelijkheden hebt te reizen, moet je het goed maken met de verbeelding‘.
Claude Debussy

De jonge meesterpianist Tobias Borsboom heeft inmiddels zijn sporen als solist en begeleider op zowel Nederlandse  als buitenlandse podia verdiend. Met zijn programma Debussy & l’Art de l’Imagination neemt de pianist met een ‘juweel van een toucher’ (Trouw), u mee op een zinnenprikkelende muzikale reis aan de hand van werken van grote meesters. 

Het ontbrak Debussy aan middelen om echt op reis te gaan. ‘Als je niet de mogelijkheden hebt te reizen, moet  je het goed maken met de verbeelding’, zei Claude Debussy. Hij was een meester in het oproepen van klankeffecten en beelden van plaatsen, zonder daar ooit geweest te zijn. Pianovirtuoos Godowsky neemt de luisteraar mee naar Java. In zijn Phonorama’s worden landschappen uitgebeeld in klanken. Schubert heeft nooit gereisd, maar bleef zijn hele leven in Wenen. Hij identificeerde zich met de ‘Wanderer’ uit de Winterreise. Misschien ook wel met Gretchen uit Goethe’s Faust; ze kijkt door het raam, in de verte, wachtend op haar geliefde. Franz Liszt neemt de luisteraar mee in een Venetiaanse gondel. Als 27-jarige jongeman bezocht hij Venetië en was diep onder de indruk van de stad. Francis Poulenc voert u mee naar het vroeg 20ste eeuwse Frankrijk. Zijn Promenades zijn belevenissen met verschillende vormen van transport.

www.tobiasborsboom.com

Toegang 25 euro/Stadspas 20 euro, studenten 10 euro

Het Pianola Museum presents: Podium en Museum in één met 15 “rising stars” en meesterpianisten

Deze pianoreeks werkt toe naar een versterking van de al bestaande symbiose van het podium en de collectie van het museum. Podium en museum in één is deels een voortzetting van de succesvolle mini-reeks met meesterpianisten die in 2020 van start ging. Nieuw is de dialoog tussen hedendaagse pianisten en het spel van oude meesters op pianorol: bij ieder recital is de pianist ook gastcurator en maakt onder leiding van conservator Kasper Janse een keuze uit de rijke pianorollencollectie van het Pianola Museum. Nieuw in de reeks is ook de samenwerking met het Conservatorium van Amsterdam. In het kader van talentontwikkeling krijgen ‘rising stars’ van het CvA de kans om zich voor publiek te presenteren. Zo kan het publiek genieten van aanstormend talent naast het meesterlijke spel van gevestigde pianisten.

De combinatie van museumpodium met eigentijdse uitvoeringen maakt het museum uniek en geeft de oude instrumenten een nieuwe rol en betekenis. De deelnemende pianisten aan Podium en museum in één weerspiegelen met hun repertoire de veelzijdigheid van de collectie. Alle muziekstijlen zijn vertegenwoordigd. Van Bach tot de Russische en Weense school, romantische pianomuziek, impressionisme, tango, Blues en Boogie Woogie, jazz. experimentele pianomuziek, hedendaagse componisten. Juist deze hedendaagse pianisten, veelal afkomstig uit verschillende landen en werelddelen kunnen het publiek laten kennismaken met de rijkdom en universele taal van de collectie en de pianola. Podium en museum in één kwam tot stand met ondersteuning van het AFK, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Gravin van Bylandtstichting. 

Locatie

Tobias Borsboom

Pianola Museum

Westerstraat 106
1015 MN Amsterdam
Meer informatie
12 mrt 2022, 20.15
Pianola Museum, Amsterdam

Overzicht