Het Pianola Museum presents: Podium en Museum in één, solorecital exclusief met Sofia Vasheruk

12 nov 2021, 20.15
Pianola Museum, Amsterdam
alicante_n

Contrastes, een kaleidoscoop met prachtige meesterwerken van Bach tot Debussy

Sofia Vasheruk werd geboren in Moskou. Zij is opgegroeid in een muzikale familie; haar grootmoeder, vader en moeder waren allen dirigent. Als vierjarige begon zij haar pianostudie aan het Gnessin Staats Muziek College en vervolgens aan het Chopin College in Moskou. Op 18- jarige leeftijd verhuisde zij naar haar huidige woonplaats Enschede voor een master opleiding aan het Artez Conservatorium. Zij slaagde cum laude met een 10! Als studente nam zij deel aan verschillende concoursen; in 2013 bereikte zij oa de finale van het Young Pianists festival in Amsterdam. In 2016 voltooide ze haar studie met een post doctorale opleiding  aan de Scuola di Musica di Fiesole in Florence.

Haar vertolking van het eerste pianoconcert van Tsjaikovski gaf haar nationaal en internationaal bekendheid. Dit concert is te horen en te zien op You tube en heeft inmiddels  3,2 miljoen kijkers getrokken. Het muziekblad Luister nam dit concert op in de top 10 klassieke stukken om tijdens de lockdown te beluisteren. 

Een van de commentaren op You tube typeert Sofia bij uitstek: “she had exquisite courage, playing this old warhorse as if she’d never heard anyone else played it at all”. Sofia excelleert door een sterke, originele, diepgaande muzikale visie en het vermogen het publiek daarin mee te nemen.

Na haar opleiding volgden meer uitvoeringen van het pianoconcert van Tsjaikovski en andere beroemde pianoconcerten waaronder het tweede pianoconcert van Rachmaninoff, het eerste pianoconcert van Prokofjev, het vijfde pianoconcert van Beethoven en het pianoconcert van Grieg. Met dit laatste werk maakte zij in 2017 haar Russische debuut in de Tsjaikovski zaal in Moskou met het Russisch Nationaal Orkest onder leiding van Vassily Sinaisky. Sofia geeft regelmatig solo recitals in Frankrijk, Duitsland, Rusland,  Italië, Mexico en veel andere landen.

Omringd door pianorollen van de “oude meesters”  brengt Sofia Vasheruk werken uit de klassieke, romantische en impressionistische periode, een kaleidoscoop met prachtige meesterwerken die u meevoeren naar een betoverend muzikaal landschap, vol emoties en ‘Contrastes’. Heerlijke muziek voor een mooie en vreugdevolle concertavond!

PROGRAMMA

Pianorol Claude Debussy, “La Soirée dans Granade. In 2017 produceerde Sofia haar eerste CD Rêverie ter gelegenheid van de 100ste sterfdag van Claude Debussy. Als bewonderaarster en als excellente vertolkster van zijn werk koos zij in haar rol als gastcurator  voor een live opname van de grote meester zelf! Vervolgens hoort u haar “Rêverie”; een ware dialoog tussen een hedendaagse pianiste en een ‘oude meester’.

Sofia Vasheruk, C. DebussyRêverie

W.A.MozartSonata in C, K.330

F. ChopinBallade no 1 op.23 in g minor

S. Rachmaninov, 4 stukken:

Etude-tableau in g minor

Prelude in g# minor no.12 op.32

Prelude in c# minor op.3 no.2

Moment Musicaux no.4 op.16

J. Hamburg Citylights

J.S.Bach/F.Busoni Chaconne

Toegang 25 euro/Stadspas 20 euro, studenten 10 euro

www.vasheruk.com

Het Pianola Museum presents: Podium en Museum in één met 15 “rising stars” en meesterpianisten

Deze pianoreeks werkt toe naar een versterking van de al bestaande symbiose van het podium en de collectie van het museum. Podium en museum in één is deels een voortzetting van de succesvolle mini-reeks met meesterpianisten die in 2020 van start ging. Nieuw is de dialoog tussen hedendaagse pianisten en het spel van oude meesters op pianorol: bij ieder recital is de pianist ook gastcurator en maakt onder leiding van conservator Kasper Janse een keuze uit de rijke pianorollencollectie van het Pianola Museum. Nieuw in de reeks is ook de samenwerking met het Conservatorium van Amsterdam. In het kader van talentontwikkeling krijgen ‘rising stars’ van het CvA de kans om zich voor publiek te presenteren. Zo kan het publiek genieten van aanstormend talent naast het meesterlijke spel van gevestigde pianisten.

De combinatie van museumpodium met eigentijdse uitvoeringen maakt het museum uniek en geeft de oude instrumenten een nieuwe rol en betekenis. De deelnemende pianisten aan Podium en museum in één weerspiegelen met hun repertoire de veelzijdigheid van de collectie. Alle muziekstijlen zijn vertegenwoordigd. Van Bach tot de Russische en Weense school, romantische pianomuziek, impressionisme, tango, Blues en Boogie Woogie, jazz. experimentele pianomuziek, hedendaagse componisten. Juist deze hedendaagse pianisten, veelal afkomstig uit verschillende landen en werelddelen kunnen het publiek laten kennismaken met de rijkdom en universele taal van de collectie en de pianola. Podium en museum in één kwam tot stand met ondersteuning van het AFK, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Gravin van Bylandtstichting. 

VERPLICHT CORONATOEGANGSBEWIJS

Bij de entrėe zijn wij genoodzaakt u te vragen naar uw coronatoegangsbewijs. Van 1,5 meter afstand en mondkapjes is geen sprake meer, U kunt zelf uw plaats kiezen en direct naast andere luisteraars plaatsnemen.

Locatie

alicante_n

Pianola Museum

Westerstraat 106
1015 MN Amsterdam
Meer informatie
12 nov 2021, 20.15
Pianola Museum, Amsterdam

Overzicht