Het Pianola Museum presents: Podium en Museum in één, Solorecital exclusief met Vivianne Cheng

6 feb 2022, 15.00
Pianola Museum, Amsterdam
Vivianne

For me, the Pianola Museum is so special because it is a delightful time capsule of hidden gems’.
Vivianne Cheng

Piano roll chosen by Vivianne
Walter Gieseking: Claude Debussy, “Poisson d ’Or’

De Amerikaanse pianiste Vivianne Cheng is een van de jongste Steinway artiesten ter wereld. Zij staat bekend om haar uitzonderlijk gevoelige en geconcentreerde pianospel en grote verbeeldingskracht. Al eerder speelde deze jonge meesterpianiste in het Pianola Museum en heeft met haar prachtige performances de harten van haar toehoorders gewonnen.

Het idee voor het programma Visons of nature ontstond tijdens de coronacrisis. Wandelingen door het park gaven Vivianne ontspanning en troost, vol bewondering voor de schoonheid van de natuur, die door de eeuwen heen ook componisten tot prachtige kunstwerken heeft geïnspireerd.

Visions of Nature vormt een zintuiglijke reis langs schilderachtige bosscènes (Schumann Waldszenen), u luistert naar bloemen, zingend van melancholie (Schumann Einsame Blumen), bedroefde vogels  (Ravel Oiseaux tristes, Schumann Vogel als Prophet), een smeekbede om het ‘Zelf’ en de Natuur te verweven (Liszt Vallée d’Obermann), en de sublieme dualiteit tussen Hemel en Aarde (Beethoven Sonata Op. 111).

Een ontroerende en poëtische reis langs de wonderen van de natuur. Balsem voor de ziel!

https://www.vivi-anne.com/

Toegang 25 euro/Stadspas 20 euro, studenten 10 euro

Het Pianola Museum presents: Podium en Museum in één met 15 “rising stars” en meesterpianisten

Deze pianoreeks werkt toe naar een versterking van de al bestaande symbiose van het podium en de collectie van het museum. Podium en museum in één is deels een voortzetting van de succesvolle mini-reeks met meesterpianisten die in 2020 van start ging. Nieuw is de dialoog tussen hedendaagse pianisten en het spel van oude meesters op pianorol: bij ieder recital is de pianist ook gastcurator en maakt onder leiding van conservator Kasper Janse een keuze uit de rijke pianorollencollectie van het Pianola Museum. Nieuw in de reeks is ook de samenwerking met het Conservatorium van Amsterdam. In het kader van talentontwikkeling krijgen ‘rising stars’ van het CvA de kans om zich voor publiek te presenteren. Zo kan het publiek genieten van aanstormend talent naast het meesterlijke spel van gevestigde pianisten.

De combinatie van museumpodium met eigentijdse uitvoeringen maakt het museum uniek en geeft de oude instrumenten een nieuwe rol en betekenis. De deelnemende pianisten aan Podium en museum in één weerspiegelen met hun repertoire de veelzijdigheid van de collectie. Alle muziekstijlen zijn vertegenwoordigd. Van Bach tot de Russische en Weense school, romantische pianomuziek, impressionisme, tango, Blues en Boogie Woogie, jazz. experimentele pianomuziek, hedendaagse componisten. Juist deze hedendaagse pianisten, veelal afkomstig uit verschillende landen en werelddelen kunnen het publiek laten kennismaken met de rijkdom en universele taal van de collectie en de pianola. Podium en museum in één kwam tot stand met ondersteuning van het AFK, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Gravin van Bylandtstichting. 

Programma Visions of Nature

Liszt: Vallée d’Obermann, from Années de Pèlerinage – Suisse

Ravel: Oiseaux tristes, from Miroirs

Schumann: Waldszenen, Op. 82 Eintritt
Jäger auf der Lauer
Einsame Blumen
Freundliche Landschaft
Herberge
Vogel als Prophet
Jagdlied

Piano roll chosen by Vivianne
Walter Gieseking: Claude Debussy, “Poisson d ’Or’

Beethoven: Sonata Nr. 32 in C minor, Op. 111
I. Maestoso – Allegro con brio e appassionato II. Arietta: Adagio molto semplice e cantabile

Locatie

Vivianne

Pianola Museum

Westerstraat 106
1015 MN Amsterdam
Meer informatie
6 feb 2022, 15.00
Pianola Museum, Amsterdam

Overzicht