Jeroen Dupont & Ed Spanjaard

16 feb 2024, 20.00
Huis Midwoud / het Oude Raadhuis, Midwoud
Ed Spanjaard Violist Jeroen Dupont
Ed Spanjaard en Jeroen Dupont 2

Jeroen Dupont en Ed Spanjaard – Muzikale ontmoeting tussen twee giganten

“Ik werd werkelijk betoverd door twee grote artiesten die ons in volstrekte tweeëenheid overspoelden met schoonheid, brille, noblesse en lyriek” schreef pianist Bernd Brackman na een eerder concert van het viool-pianoduo Jeroen Dupont en Ed Spanjaard in De Waalse Kerk. ‘

Vrijdag 16 februari komen Ed en Jeroen terug naar Huis Midwoud met een nieuw betoverend programma! Een hele eer, want Jeroen woont en werkt tegenwoordig in Parijs, waar hij onderdeel uitmaakt van het Orchestre de Chambre de Paris.
Ed Spanjaard is internationaal bekend als dirigent en pianist.

Kaarten €20,-/€10,- studenten en t/m 21 jaar
Reserveren via mail: info@huismidwoud.nl

Over het programma:
Schuberts Grand Duo is een meesterlijke vioolsonate gecomponeerd in 1817 toen Schubert nog maar 20 jaar was, pas in 1861 werd het werk voor het eerst publiekelijk uitgevoerd. Hierna volgt Stravinskys “Le baiser de la fée”, een virtuose bewerking van het ballet door Samuel Dushkin dat de technische vaardigheden van beide instrumentalisten op de proef stelt. Na de pauze volgt Ysaÿes Sonate voor viool solo nr. 6 gecomponeerd voor de Spaanse virtuoos Manuel Quiroga. Het is zonder twijfel de moeilijkste viool solosonate van Ysaÿe. Jeroen Dupont zal dit werk met gemak kunnen spelen. Tot slot Faurés Vioolsonate nr. 1, een grote romantisch impressionistische vioolsonate, het werk werd geschreven in 1876, toen Fauré nog maar 26 jaar oud was.

Programma:
Franz Schubert – Grand Duo in A groot, D 574

Igor Stravinsky – Divertimento (La Baiser de la Fée), arr. Samuel Dushkin

– Pauze –

Eugène Ysaÿe – Sonate voor viool solo nr. 6 in d mineur, op. 27 ‘Manuel Quiroga’

Gabriel Fauré – Vioolsonate nr. 1 in a mineur, op. 13

Jeroen Dupont kreeg vioolonderricht bij Coosje Wijzenbeek en Herman Krebbers en studeerde voorts bij Vera Beths aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. In 2008 behaalde hij met zijn diploma met onderscheiding voor zijn vertolking van de derde vioolsonate “Dans le caractère populaire roumaine” van George Enescu. In 2007 werd hij eerste prijswinnaar bij het Nationaal Vioolconcours “Oskar Back”, in de finale van dit concours bracht hij het Vioolconcert nr. 5 van W.A. Mozart en Tzigane van Maurice Ravel ten gehore in de grote zaal van het Concertgebouw te Amsterdam. Jeroen Dupont bespeelt een viool gebouwd door Giovanni Grancino te Milaan in 1714, in bruikleen van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Nadat Dupont eerder al deel uitmaakte van het Palermo Orchestra Sinfonica del Teatro Massimo, speelt hij sinds deze maand in het Orchestre de Chambre de Paris, een van de meest vooraanstaande kamerorkesten in Europa.
Jeroen Dupont speelt op een viool gebouwd door Giovanni Grancino te Milaan in 1714, in bruikleen van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Ed Spanjaard is dirigent en pianist. In de eerste hoedanigheid werkte hij als repetitor in de operahuizen van Londen (Covent Garden), Bayreuth (Wagner Festspiele), Glyndebourne en Salzburg. Hij trad op als solist in pianoconcerten van Mozart, Beethoven, Gershwin en Poulenc, die hij meer dan eens ook zelf dirigeerde. Spanjaards loopbaan als dirigent beslaat 45 jaar. Hij was chef bij drie Nederlandse symfonieorkesten, stond vaak voor het KCO en de belangrijke orkesten in Den Haag, Rotterdam en Hilversum. Onlangs was Spanjaard te zien in twee documentaire films: ‘Inner Silence’ van Frank Scheffer, over zijn intense samenwerking met traditionele Chinese musici; en ‘Weggewist’ van Harro Henkemans, over leven en werk van Hans Henkemans, die in de jaren ’50 en ’60 één van Nederlands befaamdste pianisten én componisten was, maar daarna in vergetelheid raakte. Een recente cd van Joel Bons’ meesterwerk ‘Nomaden’, met cellist Jean-Guihen Queyras en het Atlas Ensemble (dat voor de helft bestaat uit wereldmusici) gooide hoge ogen.

In Huis Midwoud speelt Ed Spanjaard op een Blüthner (model I) concertvleugel uit 1903

Reserveren: info@huismidwoud.nl

Locatie

Ed Spanjaard en Jeroen Dupont 2

Huis Midwoud / het Oude Raadhuis

Midwouderdorpsstraat 17
1679GB Midwoud
Meer informatie

Musici

Ed Spanjaard en Jeroen Dupont 2

Ed Spanjaard

Meer informatie
Ed Spanjaard en Jeroen Dupont 2

Violist Jeroen Dupont

Meer informatie
16 feb 2024, 20.00
Huis Midwoud / het Oude Raadhuis, Midwoud

Overzicht