Huis Midwoud / het Oude Raadhuis

Huis Midwoud / het Oude Raadhuis: Midwouderdorpsstraat 17, 1679GB Midwoud

Het oude raadhuis van de voormalige gemeente Midwoud is gebouwd in eclectische stijl in 1848 (volgens de gevelsteen) en werd in 1878 door stadsarchitect Arnoldus Teunis van Wijngaarden uitgebreid met een verdieping en een stuc gevel met ornamenten. In 1920 werd een extra schoollokaal aangebouwd, thans de Blüthnerzaal, een kleine intieme concertruimte. In het koetshuis, oorspronkelijk dorpsschool en later o.a. garage voor een brandspuitwagen, is nu een klein piano-klank-museum gevestigd.

Het gebouw en de erachter liggende vroegere dorpsschool worden stapsgewijs gerenoveerd, een organisch proces dat voelbaar en zichtbaar is tijdens de concerten die er zeer regelmatig plaatsvinden.
Belangrijk tijdens deze renovatie is het idee om zoveel mogelijk te conserveren, waardoor verschillende lagen van geschiedenis zichtbaar en voelbaar worden en blijven. ‘Huis Midwoud’ dient nu deels als woonhuis van filmconcertpianist Yvo Verschoor, die het gebouw grotendeels eigenhandig verbouwt en restaureert.

Yvo bouwde in de school een kleine concertzaal voor zijn collectie Blüthnervleugels, en zo ontstond een pianomuseum waar ook andere historische instrumenten zich zeer thuis voelen en ook bijzondere bruiklenen uit de Geelvinck Collectie te zien en te horen zijn.
Yvo Verschoor organiseert er regelmatig filmconcerten, waarbij hij het publiek meeneemt naar de tijd van de stomme film, en voorstellingen met verhalen over de rijke historie van de aanwezige instrumenten.

Naast filmconcerten zijn er regelmatig klassieke recitals, jazz concerten, lezingen met een link naar geschiedenis en kleine thema-tentoonstellingen. Het grootste deel van de aanwezige instrumenten zijn in goede conditie en worden regelmatig bij concerten en voor CD opnames ingezet.

Het Huis Midwoud is een partnermuseum van Museum Geelvinck. Samen met het Pianola Museum vormen het Huis Midwoud en Museum Geelvinck de Geelvinck Muziek Musea.

Huis Midwoud is te bezoeken voor concerten, die u aangekondigd vindt op onze Geelvinck-website. Voor meer informatie kijk op de website van Huis Midwoud.

Adres:
Midwouder Dorpsstraat 17
1679GB Midwoud
info@huismidwoud.nl
tel. 0620972933

Korte documentaire gemaakt voor Open Monumentendag (2021)
Kijk voor de hele video over Huis Midwoud op MuseumTV (2022)
Documentaire over filmpianist Yvo Verschoor voor Reuters Berlin (2008)

Overzicht