Kamermuziek in het Pianola Museum, Vera Kooper & friends, concert II met violist Bas Treub

16 apr 2023, 17.00
Pianola Museum, Amsterdam
Concert Bas en Vera 16 april

Welkom bij Kamermuziek in het Pianola Museum!

In deze gloednieuwe reeks concerten nodigt gastcurator en pianiste Vera Kooper steeds een collega musicus uit voor een bijzonder concert met een speciaal voor deze serie samengesteld programma. Op 16 april is violist Bas Treub te gast. Vera en Bas kennen elkaar al sinds hun studietijd in Den Haag. Bas is concertmeester van Phion, Orkest van Gelderland en Overijssel en daarnaast groot liefhebber van kamermuziek. Hij is altijd op zoek naar nieuwe en interessante concertprogramma’s en formats en is daarbij niet bang onbekende paden te betreden!

Dit programma met als middelpunt César Franck’s beroemde vioolsonate is een ode aan de liefde. Franck schreef zijn sonate bijvoorbeeld als huwelijksgeschenk voor vioolvirtuoos Eugene Ysaye en het verhaal gaat dat Franck dan ook álle dimensies van het huwelijk erin heeft verwerkt. Van eerste prille liefde, romantiek en passie tot woelige tijden, pijn en verdriet. Maar gelukkig uitkomend bij de verzoening en het geluk van het vierde deel. Twee vrouwelijke componisten komen ook aan het woord: Clara Schumann en Amy Beach schreven beide prachtige Romances voor viool en piano. Arvo Pärt en György Kurtág brengen u in een andere klankwereld, voor een moment van meditatieve bezinning. Kortom: een afwisselend en gepassioneerd programma!

www.verakooper.com

Toegang 20 euro / Stadspas 17,50 euro / Studenten 10 euro

PROGRAMMA

Arvo Pärt | Fratres voor viool en piano 

Clara Schumann | Drie Romanzen, Op.22

1. Andante molto 

2. Allegretto: Mit zartem Vortrage 

3. Leidenschaftlich schnell

György Kurtág | Tre Pezzi, Op.14e – Aus Der Ferne

César Franck | Sonate voor viool en piano in A groot

1. Allegretto ben moderato 

2. Allegro 

3. Recitativo-Fantasia. Ben moderato — Molto lento

4. Allegretto poco mosso 

Amy Beach |  Romance, Op. 23 


Bas Treub

Bas Treub (Den Haag, 1987) is een Nederlandse violist. Hij is concertmeester van Phion, Orkest van Gelderland en Overijssel, en daarnaast is hij aanvoerder van de 2e violen in het Nederlands Kamerorkest. Tevens treedt hij veelvuldig op in binnen- en buitenland met diverse ensembles en orkesten. 

Als gepassioneerd kamer- en orkestmusicus heeft Bas opgetreden op internationale festivals als de BBC Proms, het Aldeburgh Festival en het Edinburgh Festival en op podia als Carnegie Hall, Wigmore Hall en het Concertgebouw Amsterdam. Bas studeerde bij Peter Brunt en Philippe Graffin aan de conservatoria van Den Haag en Brussel

en hij speelt op een prachtige viool uit 1891, vervaardigd te Parijs door de Franse vioolbouwer Emile Germain. Deze viool wordt hem ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. 

Vera Kooper

De Nederlandse pianiste Vera Kooper wordt beschreven als een sensitief en expressief musicus, met een indrukwekkende techniek en gepassioneerde toewijding. 

In 2013 was Vera medeoprichter van het Delta Piano Trio, met violist Gerard Spronk en celliste Irene Enzlin. Het trio won talloze prijzen, waaronder in 2020 de prestigieuze “Anton Kersjesprijs”, en trad veelvuldig op in Europa, Rusland, Israël, China, Korea, Indonesië en de VS. 

De debuut-cd van het trio, met pianotrio’s van Taneyev en Borodin, alsmede hun tweede cd “The Mirror with Three Faces“, met werken van Lera Auerbach en Dmitri Sjostakovitsj en hun meest recente opname “Origin“, in 2022 uitgebracht bij Challenge Classics, ontvingen uitstekende kritieken in toonaangevende vakbladen als Diapason, BBC Music Magazine, Gramophone, de NRC en Luister.

In 2020 bracht Vera haar eerste solo-CD uit, “Hope”, met werken van Ludwig van Beethoven en John Corigliano. Daarnaast maakte ze in 2021 een uitgebreide tournee door Nederland met Floris Kortie en de voorstelling “Het jaar 250 na Beethoven”, een theaterproductie over het leven en de pianosonates van Ludwig van Beethoven. Locatie

Concert Bas en Vera 16 april

Pianola Museum

Westerstraat 106
1015 MN Amsterdam
Meer informatie
16 apr 2023, 17.00
Pianola Museum, Amsterdam

Overzicht