Kamermuziek in het Pianola Museum, Vera Kooper & friends, concert III met celliste Ketevan Roinishvili

22 jun 2023, 20.15
Pianola Museum, Amsterdam
Ketevan en Vera

Welkom bij Kamermuziek in het Pianola Museum! In deze gloednieuwe reeks concerten nodigt gastcurator en pianiste Vera Kooper steeds een collega-musicus uit voor een bijzonder concert met een speciaal voor deze serie samengesteld programma. Op 22 juni is de Georgische celliste Ketevan Roinishvili te gast.

Ketevan en Vera ontmoetten elkaar in de Amsterdamse Jordaan. Ketevan woont namelijk om de hoek van het Pianola Museum! Net als Vera heeft ze een grote liefde voor kamermuziek en zo besloten de twee te gaan samenspelen. In dit programma met werken van bekende namen als Ludwig van Beethoven, Manuel De Falla en Claude Debussy en minder bekende namen als Sulkhan Tsinsadze en Lera Auerbach laten Ketevan en Vera de veelzijdigheid van het cello-piano repertoire horen. Van de humor van Beethoven naar de intensiteit en theatrale dramatiek van Lera Auerbach en van de Georgische volksmelodieën van Tsinsadze via Debussy naar de Spaanse volksmuziek van Manuel de Falla. Kortom: een afwisselend en gepassioneerd programma! 

Programma
L. van Beethoven; 7 Variaties op “Bei Männern, welche Liebe fühlen” (Zauberflöte), WoO46 
L. Auerbach: Cello Sonate No. 1, Op. 69 
S. Tsinsadze: 5 Pieces on Folk Themes (selectie)
C. Debussy: Cello Sonate in d-klein, L. 135 
M. De Falla: Siete Canciones Populares Españolas  

Toegang 20 euro, Stadspas 17,50 euro, studenten 10 euro

Ketevan Roinishvili
Ketevan Roinishvili komt uit een muzikale familie in Tbilisi (Georgië). Ketevan studeerde aan het Muziek Gymnasium bij Professor Mikheil Khoshtaria tot 2005 en werd aangenomen op het Conservatorium van Tbilisi, waar zij tot augustus 2008 studeerde bij Professor Tamara Gabarashvili. Zij sloot haar bachelor af onder leiding van Dmitri Ferschtman en haar masterexamen onder leiding van Floris Mijnders. Ook studeerde zij in Wenen bij Professor Reinhard Latzko. Ketevan sloot haar examens af met de hoogst mogelijke onderscheiding. 

Ketevan won diverse nationale en internationale prijzen waaronder het Georgisch nationaal concours en het Servais international concours. Zij werkte samen met musici als Maria Milstein, Dmitri Ferschtman, en Natalia Gutman. Ook soleerde zij met diverse orkesten en werkte samen met dirigenten als Adrian Prabava en Cem Mansur.  Ketevan treedt regelmatig op in binnen- en buitenland, onder andere in het kader van  het Dutch Classical Talent Concours en de ‘Servais Society’. In november 2016 speelde Ketevan in het kader van de New Masters on Tour. Samen met pianist Daniël Kool zal zij spelen in Texel (Hervormde Kerk), Zwolle (Odeon), Amsterdam (Concertgebouw) en Bratislava (Slovak Philharmonic). Ketevan gaf concerten en tournees in Nederland, Frankrijk, Italië, Zwitserland, Duitsland, Rusland, Georgië en België. 

De Russische dirigent Lev Markiz en de ‘Stichting vrienden van het Conservatorium van Tbilisi’ maakten het mogelijk voor Ketevan om in Nederland te komen studeren. Met hun hulp was het ook mogelijk haar huidige cello aan te schaffen. Haar strijkstok is een ‘Fetique’ in bruikleen van het Nationaal Instrumentenfonds (NMF).  

www.ketevanroinishvili.com

Vera Kooper
De Nederlandse pianiste Vera Kooper wordt beschreven als een sensitief en expressief musicus, met een indrukwekkende techniek en gepassioneerde toewijding. 

In 2013 was Vera mede-oprichter van het Delta Piano Trio, met violist Gerard Spronk en celliste Irene Enzlin. Het trio won talloze prijzen, waaronder in 2020 de “Anton Kersjesprijs”, en trad veelvuldig op in Europa, Rusland, Israël, China, Korea, Indonesië en de VS. 

De debuut-cd van het trio, met pianotrio’s van Taneyev en Borodin, alsmede hun tweede cd “The Mirror with Three Faces“, met werken van Lera Auerbach en Dmitri Sjostakovitsj en hun meest recente opname “Origin“, in 2022 uitgebracht bij Challenge Classics, ontvingen uitstekende kritieken in toonaangevende vakbladen als Diapason, BBC Music Magazine, Gramophone, de NRC en Luister.

In 2020 bracht Vera haar eerste solo-CD uit, “Hope”, met werken van Ludwig van Beethoven en John Corigliano. Daarnaast maakte ze in 2021 een uitgebreide tournee door Nederland met Floris Kortie en de voorstelling “Het jaar 250 na Beethoven”, een theaterproductie over het leven en de pianosonates van Ludwig van Beethoven. Onlangs maakte Vera met klarinettiste Maria du Toit een uitgebreide tournee door Zuid-Afrika. 

www.verakooper.comLocatie

Ketevan en Vera

Pianola Museum

Westerstraat 106
1015 MN Amsterdam
Meer informatie
22 jun 2023, 20.15
Pianola Museum, Amsterdam

Overzicht