Keti Koti met Gerda Havertong & Ronald Snijders op de Koninklijke Industrieele Groote Club, Amsterdam, 3 juli 18h

3 jul 2023, 18.00
Koninklijke Industrieele Groote Club, Amsterdam
Gerda Havertong - zang Ronald Snijders - fluit Elizabeth Fadel - piano Walther Muringen - percussie & trompet
Gerda Havertong & Ronald Snijders Srefidensi 25 nov 2020 2

Lichtvoetige Muziek met een Beladen Verleden: kaartverkoop info@geelvinck.nl

Lichtvoetige muziek door gevierd actrice Gerda Havertong en de befaamde fluitist Ronald Snijders, ondersteund door slagwerker en trompettist Walther Muringen en begeleid door pianiste Elizabeth Fadel, onderstreept dat ook de Koninklijke Industrieele Groote Club deelt in de beladen geschiedenis van het slavernijverleden. Gebouw Industria op de Dam staat op de plek waar Hendrick de Keyser de eerste Koopmansbeurs bouwde, waar de aandelen van de VOC, WIC en plantages werden verhandeld evenals door slavenarbeid geproduceerde handelswaar.

1873 – 2023: 150 jaar Keti Koti: Verbreek de Ketenen

Het herdenkingsjaar 2023 van de feitelijke afschaffing van de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen, 150 jaar geleden, is daarom ook betekenisvol voor de KIGC. Met respect en historisch besef memoreert de KIGC dit gedeeld verleden op een feestelijke Keti Koti-avond, opgeluisterd door Surinaamse muziek, Kaseko, Jazz, liederen en verhalen, èn een culinair accent.

De KIGC Kunst & Cultuur Tafel verheugt zich op de aanwezigheid van de befaamde actrice Gerda Lenten-Havertong (winnares van de Black Achievement Oeuvre Award 2021) en de beroemde Surinaamse fluitist Ronald Snijders (winnaar van de Boy Edgar Jazz Prijs 2022). Beiden zijn in Paramaribo geboren en opgegroeid in een cultureel en muzikaal inspirerende omgeving. Beiden zijn ook dragers van de veelkleurige muziek- en verhaaltradities die Suriname rijk is. Dat veel van die verhalen, liederen en ook kinderliedjes hun achtergrond in de slavernij hebben, zullen zij op 3 juli ten gehore brengen.

De Afro-Surinaamse liedcultuur is geworteld in een ver verleden, waar allerlei herinneringen, waaronder het slavernijverleden, maar ook de Afrikaanse wortels, in doorklinken. Daarbij is het ook opmerkelijk hoezeer dit nog een rol speelt in de Surinaamse diaspora en ook jonge, populaire musici, rappers en zangers als Kenny B. en Typhoon in hun muziek hier expliciet aan refereren.

Samenwerking van Museum Geelvinck met Gerda Havertong & Ronald Snijders

Museum Geelvinck werkt al vele jaren samen met Gerda Havertong en Ronald Snijders. In 2013 werd de formele (maar nog niet de feitelijke) afschaffing van de slavernij in 1863 herdacht en organiseerde Museum Geelvinck een baanbrekende tentoonstelling ‘Swart op de Gracht’ over het slavernijverleden van de Grachtengordel. Bij de opening bracht Gerda een indrukwekkend lied ten gehore. In de muzikale videoproductie ‘Beethoven is Black’ uit 2021, waarin de onderrepresentatie van musici van kleur werd geadresseerd, hebben Gerda en Ronald een belangrijke bijdrage geleverd.

Deze Keti Koti avond op de KIGC wordt georganiseerd in samenwerking met Museum Geelvinck en met steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

foto: Gerda Havertong – Lenten en Ronald Snijders, ter gelegenheid van Srefidensi op 25 november 2020 – de viering van 45 jaar Onafhankelijkheid van Suriname in Amsterdam

Gerda Alexandra Havertong is een Nederlandse actrice, zangeres, verhalenvertelster en presentatrice van Surinaamse afkomst. Bij het grote publiek is zij bekend geworden met haar rol in de televisieserie Sesamstraat. In 1987 ontving zij de Eduard du Perronprijs en in 2021 werd zij onderscheiden met de Black Achievement Oeuvre Award.
Voor meer informatie – https://nl.wikipedia.org/wiki/Gerda_Havertong

Ronald Snijders is een Nederlandse musicus en schrijver van Surinaamse afkomst. Snijders werd in 2001 koninklijk onderscheiden als ridder in de orde van Oranje-Nassau. Datzelfde jaar werd hij ook ridder in de Ere-orde van de Gele Ster, verleend door de president van Suriname. In 2022 werd hem de Boy Edgar Jazz Prijs toegekend. Voor meer informatie – https://nl.wikipedia.org/wiki/Ronald_Snijders_(musicus)

Elizabeth Fadel – keyboards & Walther Muringen – percussie / trompet

Elizabeth Fadel, multi-instrumentalist en componist, bleek al vroeg een wonderkind op de toetsen. Naast een klassieke piano-opleiding in Brazilië voelt zij zich ook thuis bij tango, rock, Latin & Brazilian styles. Op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag specialiseerde zij zich verder in klavecimbel en orgel. Elizabeth geeft les op de Brazilian Music School in Rotterdam. Zij toert en treedt op met musici uit de hele wereld en maakt naam als musicus met een uniek gevoel voor crossovers tussen alle mogelijke muziekstijlen.

Walther Muringen, geboren in Suriname, komt uit een muzikale familie. Al op achtjarige leeftijd bespeelde hij de drums in de familieband. In 1998 behaalde hij het Staatsexamen voor muziek (slagwerk) aan het Haags Conservatorium. Walther heeft o.a. gewerkt met het Metropole Orkest en Youssou N’ Dour. Hij werkt samen met fluitist Ronald Snijders en vocaliste Denise Jannah. Het muziektheater circuit is hem niet onbekend. Naast percussie speelt Walther ook trompet en flügelhorn. Walther is zowel uitvoerend als docerend musicus.

Adres: KIGC, Dam 27
Datum: 3 juli 2023
Programma:
18.00 Inloop en borrel
19h.- 22h.: Diner-Spectacle
Deelname: € 37,75 voor leden, € 57,75 voor niet-leden
(inclusief twee glazen wijn, water en koffie)

Kaartverkoop: mailtje aan info@geelvinck.nl


LET OP: plaatsruimte is beperkt, geef u snel op via info@geelvinck.nl
Dresscode: feestelijk, Surinaamse stijl of tenue de ville

Mede mogelijk gemaakt met steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds en Fonds Podiumkunsten.

Locatie

Gerda Havertong & Ronald Snijders Srefidensi 25 nov 2020 2

Koninklijke Industrieele Groote Club

Dam 27
1012 JS Amsterdam
Meer informatie

Musici

Gerda Havertong & Ronald Snijders Srefidensi 25 nov 2020 2

Gerda Havertong - zang

Meer informatie
Gerda Havertong & Ronald Snijders Srefidensi 25 nov 2020 2

Ronald Snijders - fluit

Meer informatie
Gerda Havertong & Ronald Snijders Srefidensi 25 nov 2020 2

Elizabeth Fadel - piano

Meer informatie
Gerda Havertong & Ronald Snijders Srefidensi 25 nov 2020 2

Walther Muringen - percussie & trompet

Meer informatie
3 jul 2023, 18.00
Koninklijke Industrieele Groote Club, Amsterdam

Overzicht