‘l’Esprit du temps’ met duo Anastasia Feruleva, cello en Frank vd Laar, piano

22 mei 2022, 20.15
Pianola Museum, Amsterdam
Photo by Brendon Heinst 2 duo 4mb

Celliste Anastasia Feruleva wordt alom geprezen om haar meeslepende expressiviteit en authentieke persoonlijkheid waarmee ze haar publiek weet te vervoeren.  Door de pers wordt zij geroemd om de “overtuigende, gepassioneerde en meeslepende interpretaties” en “de organische frasering en levendige intensiteit tot de allerlaatste noot”.
Frankfurter Zeitung

Pianist Frank vd Laar is als hoofdvakleraar  verbonden aan de conservatoria van Amsterdam en Zwolle.  Hij concerteerde in bijna alle landen van Europa, in Amerika, Azië, waarbij hem vele prijzen en onderscheidingen ten deel vielen. Door pers en publiek werd hij steevast warm onthaald. Frank vormt een duo met Anastasia met wie hij al eerder een CD uitbracht.

In februari 2021 hebben Anastasia en Frank hun tweede CD uitgebracht bij het avontuurlijke label TRPTK . “L’esprit du temps” wil een (klank)beeld schetsen van Parijs in de eerste decennia van de 20e eeuw. Met de spirituele impact van de 1e wereldoorlog op de achtergrond bouwen grootheden als Stravinsky en Enescu aan een volstrekt uniek oeuvre. De “Trois Pièces” van  Nadia Boulanger op de CD “l’esprit du temps” fungeren als traît d’union tussen de verschillende composities. Nadia’s beroemde salon was een ontmoetingsplek waar grote muzikale geesten ideeën uitwisselden. Naast George Enescu knoopte ook Igor Stravinsky zeer innige banden met Nadia aan.

Stravinsky is op de CD vertegenwoordigd met de bekende Suite Italienne voor cello en piano die hij in samenwerking met de fameuze cellist Piatigorski schreef.  De zus van Nadia Boulanger, Lili, sterft al op 24-jarige leeftijd in het laatste oorlogsjaar, een bijzonder verfijnd oeuvre nalatend. Haar indringende, prachtige  “D’un soir triste”, uitgevoerd in de originele versie voor cello en piano vormt het hart van “L’esprit du temps” naast de 2e cellosonate van Enescu, een absoluut hoogtepunt in het 20ste eeuwse cellorepertoire

De indrukwekkende compositie “Schelomo” van Ernst Bloch uit 1916 is toegevoegd aan het oorspronkelijke CD programma. Een muziekstuk dat op huiveringwekkende en unieke wijze de tijdsgeest weet uit te drukken.

Anastasia Feruleva en Frank vd Laar brengen met ‘l’Esprit du temps” een interessant vlechtwerk van relaties in het Parijse muziekleven tijdens het interbellum tot leven. De schitterende muziekstukken brengen u in de intieme salon van het Pianola Museum terug naar een andere tijd, naar de salon van Nadia Boulanger.

Mis deze unieke ervaring niet en profiteer van het aanbod van Anastasia Feruleva en Frank vd Laar. De prijs van uw concertticket is, exclusief voor deze avond, inclusief de CD, zodat u thuis kunt nagenieten!

Toegang 25 euro incl. CD l’Esprit du Temps

PROGRAMMA

Igor Stravinsky             – Suite Italienne for cello and piano (1933)

(1882-1971)                   (cello part in collaboration with Gregor Piatigorski)      

                                           1) Introduzione

                                           2) Serenata

                                           3) Aria

                                           4) Tarantella

                                            5) Minuetto e Finale

Lili Boulanger           –     D’un soir triste (1917/18)

(1893-1918)

Nadia Boulanger          –  Trois Pièces (1913)

(1893-1979)                      1) Modéré

                                            2) Sans vitesse et a l’aise

                                            3) Vite et nerveusement rythmé

Ernest Bloch                    – Schelomo, Rhapsodie Hébraique (1916)

(1880-1959)

                                              Pauze

George Enescu             –    Sonate for cello and piano in C op.26 no.2:

(1881-1955)                       1) Allegro moderato ed amabile

                                           2) Allegro agitato, non troppo

                                           3) Andantino cantabile, senza lentezza

                                           4) Final à la roumaine

Locatie

Photo by Brendon Heinst 2 duo 4mb

Pianola Museum

Westerstraat 106
1015 MN Amsterdam
Meer informatie
22 mei 2022, 20.15
Pianola Museum, Amsterdam

Overzicht