Mattias Spee presenteert ECLIPSE vol. 2: HANS HENKEMANS 

17 jun 2023, 20.15
Pianola Museum, Amsterdam
08.10.2023_DCT_-_Mattias_Spee_c_Marco_Borggreve_1-34b56920

Hans Henkemans (1913-1995) was een Nederlandse pianist en componist. Hij verwierf internationale faam met zijn interpretaties van o.a. de solo pianowerken van Claude Debussy en de pianoconcerten van Wolfgang Amadeus Mozart. Henkemans’ composities werden regelmatig uitgevoerd door het Koninklijk Concertgebouworkest, waar hij ook vaak te gast was als solist. Henkemans was een van de meest vooraanstaande musici in Nederland van de jaren ’40, ’50 en ’60, maar na een hoogoplopende vete met de zogenoemde “Notenkrakers”, een groep jonge componisten uit de avant-garde, kreeg Henkemans steeds meer het imago van een ouderwetse componist die niet meer in de moderne tijd paste. Dit gegeven, in combinatie met het feit dat Henkemans in 1969 noodgedwongen stopte met optreden wegens zijn achteruitgaande gezondheid, maakte dat hij vanaf de jaren ’70 steeds meer in de vergetelheid wegzakte. Recentelijk is zijn muziek langzaam maar zeker terug op de radar, onder andere door de in 2021 uitgebrachte documentaire Weggewist, van regisseur Harro Henkemans (een verre achterneef van de componist), de oprichting van de Stichting Hans Henkemans in 2022 en het nu verschenen album van Mattias Spee met veelal nooit eerder opgenomen muziek van de hand van Hans Henkemans. 

Mattias Spee (1997) is een Nederlandse pianist en componist. Zijn eerste liefde was de klassieke muziek, maar hij heeft ook altijd een grote passie gehad voor andere genres en stijlen, zoals jazz, minimal en vrije improvisatie, die hij nu in zijn eigen composities vermengt tot iets wat moeilijk in en hokje te plaatsen is. Bij het componeren laat Spee zich inspireren door verhalen. Als kind was hij gek op sprookjes en mythes, niet alleen om te lezen, maar ook om zelf te verzinnen. Deze liefde voor vertellen is terug te horen in zijn muziek. Veel van zijn composities ontstaan uit improvisatie en Spee laat ook vaak in zijn stukken ruimte open voor spontane ingevingen.

Behalve zijn eigen composities, heeft Mattias ook muziek van verschillende andere componisten in première gebracht, waaronder herontdekte stukken van 20e eeuwse componisten Gerard van Brucken Fock en Hans Henkemans en nieuw werk van Samuel Carl Adams, Linda Diaz, Joshua Herwig, Pepijn Streng en anderen. In 2023 zal Mattias de première verzorgen van nieuwe piano solo-composities van Lisa Weyrauther en Gijs Idema, compositieopdrachten die Mattias zelf uitschreef ter gelegenheid van de Dutch Classical Talent-tournee, en van een nieuw pianoconcert van Jo Sporck. Spee heeft een grote fascinatie voor muziek die, al dan niet terecht, in de vergetelheid is geraakt. Deze fascinatie heeft geresulteerd in een serie albums getiteld Eclipse met muziek van ondergewaardeerde componisten uit de muziekgeschiedenis. Het eerste album in deze serie, gewijd aan de muziek van Joseph Wölfl, kwam uit in juni 2021. Het tweede album, met muziek van Hans Henkemans, is recentelijk uitgekomen. De cover-art voor alle albums in de Eclipse-serie is gebaseerd op de gebrandschilderde ramen van de St Engelmunduskerk in Driehuis.

De veelzijdigheid van Mattias, door Dutch Classical Talent ‘in potentie een van de avontuurlijkste pianisten in de scene’ genoemd, komt tot uiting in het programma. Van Henkemans tot hedendaagse grootheden, de 19e eeuw, maar ook eigen composities. Laat u verrassen door Mattias Spee!

www.mattiasspee.com

Toegang 20 euro, Stadspas 17,50 euro, studenten 10 euro


PROGRAMMA

Louis Couperin                              Suite in A Mineur

Hans Henkemans                          Sonatine

Claude Debussy                             La fille aux cheveux de lin

Louis Andriessen                             Prospettive e retrospettive

Hans Henkemans                            Andante con moto

—– Pauze ——

Frederic Chopin                            Nocturne nr. 8

Alexander Scriabin                       Nocturne nr. 2

Francis Poulenc                            Nocturne nr. 5

Mattias Spee                                  ataraxis (De Albatros)

Mattias Spee                                  Atelophobia

Mattias Spee                                  Event Horizon

Hans Henkemans                          Sonate

Na afloop van het concert is er de mogelijkheid tot het signeren van CD’s.

Het album Eclipse, vol 2: Hans Henkemans kwam tot stand met steun van de Stichting Hans Henkemans, de Van den Berch van Heemstede Stichting, het jacques vonk fonds, het Sena Muziekproductiefonds en de philharmonie zuidnederland.

Locatie

08.10.2023_DCT_-_Mattias_Spee_c_Marco_Borggreve_1-34b56920

Pianola Museum

Westerstraat 106
1015 MN Amsterdam
Meer informatie
17 jun 2023, 20.15
Pianola Museum, Amsterdam

Overzicht