Meesterwerken van Chopin en Rachmaninov, romantiek ten top met Martin Oei

19 jan 2025, 17.00
Pianola Museum, Amsterdam
Martin Oei Concertgebouw

Twee Reuzen uit de Romantiek: Chopin en Rachmaninov

Martin Oei brengt werken van de meest geliefde componisten uit de Romantiek tot leven, de Poolse Frédéric Chopin en de Rus Sergei Rachmaninov. Deze editie is een muzikale ontmoeting met Frédéric Chopin en Sergei Rachmaninov. alsof hij thuiskomt in onze muzieksalon. Zo geniet u niet alleen van het virtuoze spel van Martin Oei, maar ook van opnames van grote pianisten die de werken vertolken, Dat gebeurt aan de hand van pianorollen uit de rijke collectie van het museum. Zo wordt dit concert een prachtige dialoog tussen een jonge en ‘oude’ meesters!

https://martinoei.nl

Toegang 25 euro, Stadspas 22,50

Frédéric Chopin componeerde zijn vier ballades tussen 1831 en 1842, een periode die gekenmerkt werd door persoonlijke en artistieke uitdagingen. Zo had Chopin sinds 1835 last van tuberculose wat zijn werk en leven ernstig beïnvloedde. Chopin woonde tijdens de compositie van de ballades afwisselend in Parijs en Nohant, een rustige landelijke plek waar hij vaak werkte en inspiratie zocht in de natuur. 

In deze periode kreeg hij een band met de schrijfster George Sand die hem vaak steunde en inspireerde tijdens zijn compositieperiodes. Muzikaal gezien markeert deze periode een belangrijke fase in zijn leven. Hij experimenteerde met nieuwe structuren, gebruik makend van bestaande vormen, zoals de sonate of de wals of maar geeft daar vervolgens zijn eigen draai aan, dat resulteerde in de unieke “balladevorm”.

Sergei Rachmaninov componeerde zijn 10 Preludes, Op. 23 in de periode van 1901 tot 1903. Hij had een turbulente periode achter de rug. Toen de première van zijn eerste symfonie in uitliep op een grote mislukking verviel Rachmaninov in een depressie, waar hij om een lang verhaal kort te maken, gelukkig weer bovenop kwam.In die periode was hij financieel afhankelijk van zijn neef Alexander Siloti, die hem  een toevluchtsoord bood in het Hotel America in Moskou. De 10 preludes op. 23 droeg Rachmaninov ook op zijn leraar en neef Siloti.  1901 was ook het jaar dat zijn Tweede Pianoconcert in première ging; invloeden zijn goed terug te horen in de preludes.

PROGRAMMA
met pianorollen uit de collectie van het Pianola Museum

F. Chopin

Pianorol Chopin Ballade in A-mol Op. 47, gespeeld door Arthur Rubinstein

 Ballade nr. 1 in  g kl.t.op. 23

 Ballade nr. 2 in f gr.t. op. 38 

 Ballade nr. 3 in as gr.t.op. 47

 Ballade nr. 4 in f kl.t. op. 52

Pauze

S. Rachmaninov preludes op 23 

Pianorol S. Rachmaninov, Prelude G-mol, Op.23, Nr. 5, gespeeld door Wladimir Horowitz

Nr. 1 in fis kl.t. Largo 

Nr. 2 in bes gr.t. Maestoso 

Nr. 3 in d kl.t. Tempo di menuetto 

Nr. 4 in d gr.t. Andante cantabile 

Nr. 5 in g kl.t. Alla marcia 

Nr. 6 in es gr.t. Andante

Nr. 7 in c kl.t. Allegro 

Nr. 8 in as gr.t. Allegro vivace 

Nr. 9 in es kl.t. Presto 

Nr. 10 in ges gr.t. Largo




Locatie

Martin Oei Concertgebouw

Pianola Museum

Westerstraat 106
1015 MN Amsterdam
Meer informatie
19 jan 2025, 17.00
Pianola Museum, Amsterdam

Overzicht