Mozarts’ mooiste viool en pianosonates met Joan Berkhemer, viool en Toko Tsuchiya, piano

24 nov 2023, 20.15
Pianola Museum, Amsterdam
Johan Berkhemer en Toko Ts

Mozart verbindt volkeren, generaties, continenten.

De elegante, lenige, diepzinnige sonates voor piano en viool van Mozart hoort men tegenwoordig meestal uitgevoerd door oude muziekbeoefenaars die op antieke instrumenten  de stijl van Harnoncourt, Bruggen en Koopman uitdragen . 

Violist, dirigent en oprichter van Mokum Symphony Joan Berkhemer houdt het liever bij zijn eigen muzikale DNA dat vanaf zijn vroegste jeugd mede werd gevormd door Mozart vertolkingen van Horowitz, Heifetz, Schwarzkopf en Bruno Walter. De half jaren ‘70 ingezette stijlverandering sloeg hij over. Niet voor niets is de band van Mokum Symphony (dat het musiceren bestudeert en omarmt van de periode 1890-1940) en het Pianola Museum hecht. Beiden instituten eren het verleden; de rollen met Mozarts pianomuziek ingespeeld door Carl Reinecke die 35 jaar na Mozarts dood werd geboren zijn schitterende voorbeelden dat Mozart geen rubato, zangerigheid, speelsheid, weemoed en brutaliteit kan ontberen. Al deze kwaliteiten zijn in onze tijd nog maar schaars te horen.

De talentvolle pianiste Toko Tsuchiya benaderde Joan met een aantal vragen over muzikale expressie. Ze kwamen al gauw op Mozart. Joan was aangenaam verrast door haar snelle begrip en onmiddellijke toegang tot alle uitersten die Mozart het beste dienen. Het ultieme leerplan is samen concerteren. Tijdens de repetities verviel direct de leerling-leraar rolverdeling, Toko bleek een volwaardig duopartner.

Toko Tsuchiya begon met pianospelen toen ze drie jaar was. Ze deed mee in veel internationale wedstrijden, concerten en festivals en won de eerste prijs in de North London Festival Piano Competition. Na haar bachelor aan het Tokyo College of Music, won ze  een beurs voor een studie aan de Royal Academy of Music in London.  Ze vervolgde haar opleiding bij Klára Würtz aan het Utrechts Conservatorium waar ze in juni 2023 met de hoogste cijfers haar Masterdiploma behaalde.

Joan Berkhemer studeerde aan het Amsterdamse Muzieklyceum bij Herman Krebbers en bij Rami Shevelov in Tel Aviv. Hij won een aantal prijzen: in 1975 het nationale Oskar Back Concours, in 1978 de Prix d‘Excellence en in 1980 met het Amsterdams Pianotrio het internationale Kamermuziekconcours Colmar. 

Als solist trad hij op met orkesten als het Koninklijk Concertgebouworkest, het Rotterdams Philharmonisch orkest, het Nederlands Kamerorkest, alle orkesten van de omroep, de meeste provinciale orkesten, het opera orkest Gent, het radio orkest van Saarbrücken, het Festival orkest van Louisville (VS) en het festival orkest van Eilat. (Israel) Met zijn Klaviertrio Amsterdam (met pianiste Klara Würtz en celliste Nadia David) reisde hij door heel Europa en Noord- en Zuid Amerika. Joan heeft veel cd’s op zijn naam staan, is actief als dirigent en componist en is artistiek leider van Mokum Symphony.

Toegang 22,50 euro, Stadspas 20 euro, Studenten 10 euro

PROGRAMMA

Sonate nr 17 KV 296 C
Sonate nr. 27 KV 379 in G
Sonate nr 26 KV 378 in Bes

Locatie

Johan Berkhemer en Toko Ts

Pianola Museum

Westerstraat 106
1015 MN Amsterdam
Meer informatie
24 nov 2023, 20.15
Pianola Museum, Amsterdam

Overzicht