Music for Peace Paasmatinee met Aksana & Vital Stahievitch

31 mrt 2024, 15.00
Pianola Museum, Amsterdam
Aksana & Vital Stahievitch

Op eerste Paasdag brengt het piano-echtpaar Aksana en Vital Stahievitch (Minsk, Belarus), een feestelijk programma met piano vierhandig en betoverende solo-optredens. U geniet van meeslepende werken van Rachmaninov voor quatremains, een sprankelende pianosonate van Mozart en drie walsen van de meester van de Romantiek, Frédéric Chopin.

Aksana Stahievitch behaalde in 2004 haar Bachelors diploma bij Zoja Katsjarskaja aan het Nationale Muziekcollege te Minsk. In 2008 voltooide zij haar Masters aan het Conservatorium van Amsterdam bij Håkon Austbø en Naum Grubert. Aksana is een laureaat van het Scriabin Concours en Internationale Nikolai Rubinstein pianoconcours te Parijs. Zij kreeg een speciale prijs op het Rudolf Firkušny pianoconcours in Praag voor de beste uitvoering van werken van Janacek. Behalve voor het solospel heeft Aksana ook grote liefde voor opera en kamermuziek. Zij vormt een pianoduo met haar man Vital Stahievitch, heeft gewerkt met Opera per Tutti, Stichting Muziek in Huis en Stichting MuBo. In juni 2014 heeft Aksana een cd opgenomen met de Jaargetijden van P.I. Tchaikovsky.

Vital Stahievitch (Minsk 1980) studeerde af aan het Nationale Muziekcollege (1999) en de Rijksmuziekacademie van Wit-Rusland bij Zoja Katsjarskaja. In 2007 behaalde hij zijn Masters Cum Laude aan het Conservatorium van Amsterdam bij Håkon Austbø en Naum Grubert. Vital won prijzen op internationale en nationale concoursen in Minsk, Vilnius, Amsterdam, Antwerpen, Taranto, Mariánské Láznĕ en Utrecht. Hij speelde in de meeste Europese landen, maar ook in VS, Mexico en Japan. Sinds 2011 is Vital als co-repetitor aan het Conservatorium van Amsterdam verbonden. Vital heeft een breed en gevarieerd repertoire. Hij speelt graag Mozart, Chopin, Schubert, Schumann, Brahms, Prokofiev en Rachmaninov, maar ook stukken van Wit-Russische componisten.

Toegang 25 euro, Stadspas 22,50, Studenten 10 euro

PROGRAMMA 

Sergei Rachmaninov (1873-1943). Six Pieces, op.11, piano vierhandig

–        Barcarolle

–        Scherzo

–        Russian Theme

–        Waltz

–        Romance

–        Slava (Glory)

Pianorol, gekozen door Vital en Aksana Stahievitch:

Aleksandr Skrjabin, Etude Op. 8, No. 12 (Pathetic),
gespeeld door Alfred Cortot

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791). Pianosonate in a kl., K.310

Vital Stahievitch solo

–        Allegro maestoso

–        Andante cantabile con espressione

–        Presto

Frédéric Chopin (1810-1849). 3 Walsen

Aksana Stahievitch solo

–        in a klein, op.34 nr.2

–        in F groot, op.34 nr.4

–        in cis klein, op.64 nr.2

‘MUSIC FOR PEACE’ IN HET PIANOLA MUSEUM

De pianoserie Music for Peace is een samenwerkings-verband met de gelijknamige Stichting Music for Peace. Zij zijn ambassadeur voor vrede en drukken hun stempel op deze reeks met toptalent uit Oekraïne, Rusland en Belarus. De muzieksalon van het Pianola Museum wil voor hen een veilige haven zijn, waarin iedereen de oorlog voor een avond kan vergeten en alle musici, vooral die uit de Oekraïne zich gesteund, vrij en veilig kunnen voelen. Het Pianola Museum beschouwt het als een eer om hun hoge standaard aan het publiek te presenteren, aansluitend bij een van onze belangrijkste kerncollecties, die van de hoogromantische en avantgardistische Russische school. Net als bij de reeks ‘Podium en museum in één’ is iedere deelnemende pianist is ook gastcurator en kiest in overleg met conservator Kasper Janse een pianorol van een favoriete componist of pianist die aansluit bij het concert.

Music for Peace kwam tot stand met steun van Het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Wilhelmina E. Jansen fonds en de Gravin van Bylandtstichting.

Locatie

Aksana & Vital Stahievitch

Pianola Museum

Westerstraat 106
1015 MN Amsterdam
Meer informatie
31 mrt 2024, 15.00
Pianola Museum, Amsterdam

Overzicht