PRISMA STRIJKTRIO/ WITTGENSTEINPROJECT

28 aug 2022, 16.00
Huis Midwoud / het Oude Raadhuis, Midwoud
prisma1


Folke Nauta, piano linker hand
Prisma Strijktrio
Janneke van Prooijen viool
Elisabeth Smalt, altviool
Michiel Weidner, cello


Programma:
Josef Labor
(1842-1924)
Sonate in E voor viool en piano (1916)

Hans Gál (1890-1987)
Pianokwartet in A (1926)

Het is 1914; Paul Wittgenstein heeft als jonge veelbelovende pianist net zijn debuut gemaakt in de Gouden Zaal van de Wiener Musikverein als de oorlog uitbreekt. Zonder zich te bedenken stort hij zich in de strijd aan het oostfront en verliest al in de eerste dagen van de oorlog zijn rechterarm. Ondanks dat verlies zet Wittgenstein zijn carrière als concertpianist voort. Zijn onuitputtelijke familiefortuin gebruikt hij om de beste componisten van zijn tijd opdrachten te verstrekken voor werken voor piano linkerhand. Daar hebben wij bijvoorbeeld het beroemde concert van Maurice Ravel aan te danken.
In dit programma klinken hoogtepunten uit de kamermuziek die voor Wittgenstein is geschreven. Josef Labor, de blinde Oostenrijkse organist/componist was een persoonlijke vriend van de familie Wittgenstein. Door Ludwig Wittgenstein, filosoof en jongere broer van Paul, werd hij De ware opvolger van Johannes Brahms genoemd. In het muzikale strijdgewoel van de 20ste eeuw is hij echter in vergetelheid geraakt.. Hij schreef zijn sonate voor viool en piano linkerhand toen Wittgenstein nog niet eens teruggekeerd was uit de oorlog.
Net als Wittgenstein was Hans Gál in Wenen geboren, was in de eerste wereldoorlog ten strijde getrokken en had na de Anschluß Oostenrijk moeten verlaten. Gál zette zijn werk voort in Engeland en was een van de oprichters van het Edinburgh International Festival. Wittgenstein waardeerde zijn romantische inborst, zijn Schubertiaanse melodiek en zijn heldere stijl en gaf hem de opdracht voor dit speelse kwartet voor strijktrio en piano linkerhand.

Het Prima Trio was eerder te gast in Huis Midwoud en een mooiere start van ons nieuwe concertseizoen kunnen wij ons niet voorstellen!

Kaarten €25,-/studenten en >21 jaar €12,50
Reserveren via info@yvoverschoor.nl

Locatie

prisma1

Huis Midwoud / het Oude Raadhuis

Midwouderdorpsstraat 17
1679GB Midwoud
Meer informatie
28 aug 2022, 16.00
Huis Midwoud / het Oude Raadhuis, Midwoud

Overzicht