‘Quatremains’ met pianoduo Katie Yao Morgan & Jorian van Nee

12 apr 2024, 20.15
Pianola Museum, Amsterdam
Katie Yao Morgan & Jorian van Nee

Het pianoduo Morgan/Van Nee is de trotse winnaar van het Grachtenfestival Conservatorium Concours 2024. “Duo Morgan/van Nee toonde zich speels, spontaan, kleurrijk en enorm virtuoos.”, aldus de jury. Met hun quatremains programma zal het duo optreden tijdens de 27e editie van het Grachtenfestival. Ook gaan ze op tournee langs verschillende theaters door Nederland. Vanavond treden deze ‘risings stars’ op in het Pianola Museum!

Katie Yao Morgan
Katie Yao Morgan (2000) is van Britse en Chinese afkomst. Ze begon piano te spelen toen ze vier jaar oud was. In 2019 won ze de 1e prijs tijdens de regionale finale van het Prinses Christina Concours in Amsterdam. Momenteel is Katie Yao lid van het Peter Trio met Marta Pedreira (klarinet) en Ines Gallagher (cello). Het drietal trad op in meerdere zalen door heel Nederland. Katie voltooide haar bachelor klassiek piano in 2022 aan het Conservatorium van Amsterdam, onder leiding van Frank Peters. Momenteel zit ze in het tweede jaar van de master Repititeurschap.

Jorian van Nee
Jorian van Nee (1999) woont in Amsterdam en studeert aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij eerst les kreeg van David Kuyken en nu van Frank Peters. Hij begon met pianospelen toen hij negen jaar oud was en kreeg les van Kirsten Os, Huub de Leeuw en Henk Ekkel. Jorian is de pianist van het Audax trio, een pianotrio met Pieternel Tils (viool) en Florianne Remme (cello). Jorian componeert ook zelf en speelde al eigen werk live op de radio. Bij Prinses Christina Concoursen won hij drie prijzen: in 2013 een 1e prijs en de 1e prijs bij het compositie concours voor twee van zijn eigen pianostukken en in 2015 de prijs voor de beste begeleider bij het Prinses Christina Concours.

Katie en Jorian:
Met dit programma willen wij misverstanden over het piano quatremains repertoire wegnemen. Mensen denken vaak dat het iets is wat je doet aan het eind van een feestje of zij denken aan de Hongaarse dansen van Brahms. Op het toneel wordt meestal standaard repertoire gespeeld, zoals de Schubert Fantasie. Wat wij naar voren willen brengen is dat je een extra dimensie toevoegt door met twee pianisten achter de piano te zitten. Op die manier kan je het hele potentieel van het klavier benutten. Je kunt ook stukken spelen die niet voor piano gecomponeerd zijn, zoals opera, orkestrale werken en hedendaagse muziek. Een selectie van dit soort werken hebben wij in het programma opgenomen.

Toegang 20 euro, Stadspas 17,50, Studenten 10 euro

PROGRAMMA

Bolero – Ravel
6 Morceaux (Op.11) – Rachmaninov 
De Kapotte Robot – Jorian van Nee
Wiegenliedje – Brahms
Erlkönig – Schubert 
Sabre Dance – Khachaturian 

Locatie

Katie Yao Morgan & Jorian van Nee

Pianola Museum

Westerstraat 106
1015 MN Amsterdam
Meer informatie
12 apr 2024, 20.15
Pianola Museum, Amsterdam

Overzicht