Rondleiding door het atelier en de tuin van Huize Kolthoorn

9 aug 2023, 14.00
Museum Geelvinck op Huize Kolthoorn, Heerde
rondleiding-jan-kleintjes

Rond het fin de siècle van de 19e eeuw vonden veel kunstenaars inspiratie in hun tuin, veelal in een landelijke omgeving. Wellicht één van de belangrijkste daarvan is Claude Monet: hij schiep van zijn tuin in het landelijke dorpje Giverny een waar paradijs; deze wereldberoemde tuin is vandaag de dag een belangrijke toeristische trekpleister. Het moet een voorbeeld zijn geweest voor tijdgenoten, zoals het schildersechtpaar Jan en Hedwig Kleintjes-van Osselen. In 1899 gaan zij op de bescheiden buitenplaats Huize Kolthoorn wonen en herscheppen de uitgestrekte tuin tot een bloemrijk park met een beek en een forse moestuin met een kleine boomgaard. De tuin met een bescheiden arboretum wordt naar de mode van de tijd ingericht; ook zijn er duidelijke Japanse invloeden te zien. Eigenlijk verschilt het niet zoveel van de tuin van Monet in Giverny. En dat geldt ook voor het enorme atelier, dat Jan Kleintjes aan de villa laat bouwen.

Museum Geelvinck dankt zijn ontstaan aan de familie, die na de dood van Jan Kleintjes in 1955 de buitenplaats Huize Kolthoorn inmiddels twee generaties bewoont. Het museum beheert onder meer een collectie van zo’n 50 werken van Jan Kleintjes en Hedwig van Osselen. Daarbij zijn impressies van de tuin – een belangrijk thema van Jan Kleintjes – het voornaamste onderwerp. Hoewel na het overlijden van Jan Kleintjes in de jaren ’60 veel veranderd is in huis en tuin, hebben de huidige bewoners zich in de afgelopen decennia ingespannen de culturele sfeer, die Jan & Hedwig een ruime eeuw geleden in de villa en haar tuin geschapen hadden, daarin terug te brengen. Naast schilderijen en tekeningen, zijn op Huize Kolthoorn ook nog diverse objecten uit de tijd van Jan & Hedwig bewaard gebleven. 

De huidige bewoners leiden u er graag rond, waarbij met name de relatie tussen de kunstwerken en de tuin aandacht zal krijgen. En zij nodigen u na afloop van de rondleiding met plezier op de thee uit, bij mooi weer in de tuin, die zo’n bijzondere inspiratiebron was en is.

De rondleiding en nazit met thee of koffie neemt circa anderhalf uur in beslag.

Huize Kolthoorn is uitsluitend te bezoeken met een rondleiding.

Wij stellen een maximum aan de groepsgrootte per rondleiding: in principe niet meer dan 8 bezoekers. Zijn er niet meer genoeg tickets beschikbaar voor de dag dat u wilt komen, neem dan contact op via info@geelvinck.nl

Kortingen

Museum Geelvinck accepteert de Museumkaart, maar omdat entree inclusief rondleiding en thee of koffie is, wordt een toelage gerekend. Voor buurtbewoners, leden van de Heerder Historische Vereniging, van de Historische Vereniging Wijhe en van ICOM en ICOMOS geldt een kortingsregeling.

Tickets voor de rondleiding plus koffie of thee: € 16,= (prijs inclusief € 1 administratiekosten)

Museum Geelvinck accepteert de Museumkaart, maar omdat entree inclusief rondleiding en thee of koffie is, wordt een toelage gerekend. Voor buurtbewoners, leden van de Heerder Historische Vereniging, van de Historische Vereniging Wijhe en van ICOM en ICOMOS geldt dezelfde kortingsregeling: € 9,= (prijs inclusief € 1 administratiekosten)

Uitsluitend ticketverkoop online via deze website. Géén verkoop van tickets aan de deur. 

De rondleiding door Huize Kolthoorn is gelijkvloers en daarom ook goed te doen als u slecht ter been bent. Gebruikt u een rolstoel, dan helpen wij u graag over enkele drempels heen; graag horen wij dat van tevoren, dan houden wij hier rekening mee. Helaas beschikt het museum (nog) niet over een invalidentoilet. De rondleiding is niet geschikt voor kinderen.

Wilt u met een groep komen voor een privérondleiding op een andere dag of tijdstip, neem dan contact met ons op voor een afspraak op info@geelvinck.nl

Desgewenst verzorgen wij eveneens rondleidingen in het Engels.

Locatie

rondleiding-jan-kleintjes

Museum Geelvinck op Huize Kolthoorn

Kamperweg 23
8181 CS Heerde
Meer informatie
9 aug 2023, 14.00
Museum Geelvinck op Huize Kolthoorn, Heerde

Overzicht