Speciale editie van ‘A touch of Paris’ met Martin Oei

31 mei 2024, 20.15
Pianola Museum, Amsterdam
Martin Oei Concertgebouw

‘A Touch of Paris’ brengt twee van de meest invloedrijke Franse componisten van de 20ste eeuw tot leven: Claude Debussy en Maurice Ravel. Na vele omzwervingen langs grote en kleine zalen bereikt Martin Oei het eindpunt van zijn tournee met een laatste uitvoering in het Pianola Museum. Deze speciale editie is een muzikale ontmoeting met Claude Debussy en Maurice Ravel, alsof hij thuiskomt in onze muzieksalon. Zo geniet u niet alleen van het virtuoze spel van Martin Oei, maar ook van de grote componisten aan de hand van opnamen op pianorol uit de rijke collectie van het museum. Dit concert wordt een prachtige dialoog tussen een jonge en twee ‘oude’ meesters!

De muzikale reis begint met Debussy’s “Jardins sous la pluie” uit de Estampes. Dit stuk neemt u mee naar een tuin in de Normandische stad Orbec tijdens een extreem hevige regenbui. Vervolgens klinkt er een selectie uit Debussy’s préludes, waarin we getuige zijn van een reeks muzikale schilderijen, van de schilderachtige heuvels van Anacapri tot het stormachtige “Ce qu’a vu le vent d’ouest.” 

Na de pauze worden we ondergedompeld in de duistere en poëtische wereld van Maurice Ravel’s “Gaspard de la Nuit.”, geïnspireerd door gedichten van Aloysius Bertrand. Le Gibet (‘de galg’) is een macaber werk, doordrongen van het geluid van de klokjes (ostinato bes) omgeven door donkere akkoorden. Het recital bereikt zijn hoogtepunt met Ravel’s betoverende “La Valse,” waarin de muziek opwelt als een wervelende dans in een elegante balzaal.

https://martinoei.nl

Toegang 25 euro, Stadspas 22,50, Studenten 10 euro

PROGRAMMA

PIANOROL La Soirée dans Grenade door CLAUDE DEBUSSY

C. Debussy (1862 –  1918) Jardins sous la pluie uit de Estampes 

C. Debussy préludes 

Book 1 

 8 La fille aux cheveux de lin 

 12 Minstrels: Modéré 

M. Ravel (1875 – 1937) Gaspard de la Nuit   

Ondine

Le Gibet

Scarbo

Pauze 

C. Debussy préludes

Book 2 

3 La puerta del Vino 

5 Bruyères

6 Général Lavine – eccentric 

12 Feux d’artifice 

PIANOROL Sonatine deel 1 door MAURICE RAVEL

M. Ravel La Valse

Locatie

Martin Oei Concertgebouw

Pianola Museum

Westerstraat 106
1015 MN Amsterdam
Meer informatie
31 mei 2024, 20.15
Pianola Museum, Amsterdam

Overzicht