Alexandr Mischan – Portraiture en Nadjezjda van Ittersum – ceramic Tsarina’s

Van 9 feb 2013 tot 11 mrt 2013
Mischan Poster

De expositie toont portretten, die de Russische schilder Alexandr Mischan in de afgelopen twee decennia maakte van de Nederlandse beau monde. De portretten worden aangevuld met keramische ’tsarina’s van de hand van de Nederlandse beeldend kunstenares (met Russische roots) Nadjezjda van Ittersum.

Museum Geelvinck Hinlopen Huis geeft een beeld van het wonen in het stadspaleis en de portretten van Alexandr Mischan passen hier volledig in. Zijn werk is onder meer te zien geweest in Moskou, Oslo, Los Angeles, Parijs enz. Mischan noemt zijn stijl ‘Magic Realism’ en is opgeleid in de school van Ilya Repin.

Alexandr Mischan

Alexandr (Sacha) Mischan heeft internationale bekendheid en heeft met name in Nederland leden van vooraanstaande families geschilderd. Met name na zijn emigratie naar de VS heeft Sascha een groot aantal portretten geschilderd van Nederlandse families met bekende namen (Bentinck, ten Cate, van Eeghen, van Lanschot, Hora Siccama, Loudon, van Tets, van Rechteren Limpurg). Daarna heeft hij ook veel opdrachten gekregen uit de VS en de laatste jaren in toenemende mate uit Japan.

Magic realism

Sascha is een realist, zoals veel Russische schilders die in de sowjet tijd hun brood moesten zien te verdienen met het schilderen van portretten van met pensioen gaande officieren van de sowjet strijdkrachten en de weinige buitenlanders die toen in Moskou woonden. Zelf noemt hij zijn stijl “magic realism”. Meer informatie: http://amischan.com/home.php

Nadjezjda van Ittersum

Nadjezda van Ittersum heeft in 2009 in het kader van Proeftuin Amsterdam reeds haar sculpturen getoond in ons museum; zij voelt een nauwe band met Rusland als (zijdelingse) afstammelinge van de schrijver Vladimir Nabokov en dat komt in haar keramische werk tot uiting. Meer informatie: http://www.nadjezjda.nl/

Nederland – Rusland 2013

De tentoonstelling vindt plaats in het kader van Nederland – Rusland 2013 / NLRF2013.

logo-nlrf2013

Overzicht