Gerda Havertong wint Black Achievement Oeuvre Award 2021, Amsterdam 1 November 

Gepubliceerd op: 7 november 2021

Op 1 november is aan Gerda Havertong in het DeLaMar Theater in Amsterdam de Black Achievement Oeuvre Award 2021 uitgereikt uit handen van wethouder Kunst & Cultuur Touria Melianie.

Na afloop van de Black Achievement Awards uitreiking in het DeLaMar Theater: Dunya Verwey, Gerda Havertong en Noraly Beyer, foto Jean van Lingen

Als afsluiting van de Black Achievement Month worden de Black Achievement Awards uitgereikt. Deze awards worden uitgereikt aan personen die in hun professie of anderszins excelleren, te weten: Sport, Kunst en Cultuur, Wetenschap en Onderwijs, Mens en Maatschappij.

Tevens wordt elk jaar een Ouevreprijs uitgereikt aan een persoon die gedurende een lange periode heeft geëxcelleerd in zijn of haar beroep en hiermee een grote bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse samenleving. In 2017 ontving kunstenaar Felix de Rooy deze oeuvreprijs, in 2018 filmregisseur Frank Zichem en in 2019 psychiater Glenn Helberg. In 2020 heeft corona de prijsuitreiking verhinderd. Gelukkig konden op 1 november 2021 de Black Achievement Awards weer worden uitgereikt met een spetterende show.

Spectaculaire dansshow bij de opening van de Black Achievement Awards 2021, foto Jean van Lingen

Black Achievement Lifetime Oeuvre Award

Dit jaar is Gerda Havertong terecht geëerd voor haar onschatbare waarde als zwart rolmodel, die erin geslaagd is zich in de dominant witte wereld van TV, theater en showbizz een onbetwistbare vooraanstaande sterrenstatus te veroveren als actrice, theater- en televisie persoonlijkheid. Gerda was een zwarte Medea bij het Theater van het Oosten in 1990, had 34 jaar lang een vaste rol in Sesamstraat en heeft talloze presentaties gedaan. Maar ook haar maatschappelijke inzet, zoals de zorg voor mensen met dementie in Suriname dankzij haar Stichting Wiesje, wordt met deze prijs in de schijnwerpers gezet.

Gerda Havertong en Museum Geelvinck

Museum Geelvinck feliciteert Gerda Havertong met deze zeer terecht toegekende prijs en roept met trots in herinnering hoe Gerda, samen met Noraly Beyer, in 2013 de opening van de tentoonstelling ‘Swart op de Gracht’ over het slavernijverleden en de Grachtengordel in het Geelvinck Hinlopen Huis extra cachet heeft gegeven met een prachtig Surinaams lied.

De podcastserie ‘Beethoven = Black’

Gerda Havertong heeft een belangrijke inbreng gehad in de productie van de serie videopodcasts ‘Beethoven = Black’ , die Museum Geelvinck nu vanaf november 2021 on-line zet. Ronald Snijders & Friends Maripepa Contreras en Elizabeth Fadel, duo James Oesi en Olga Pashchenko en pianist Alexander Kraft van Ermel staan nu online. De rest van de in totaal acht afleveringen volgt binnenkort – elk weer even verrassend!

Overzicht