Kasteel Strijthagen  

Kasteel Strijthagen  : Rouenhof 17 t/m 23, 6372 PW Landgraaf (Limburg)

Museum Geelvinck heeft twee instrumenten op Kasteel Strijthagen in bruikleen geplaatst. Op dit fantastische kasteel organiseren wij zo nu en dan concerten.

ArtLand
In en rond het kasteel vindt u tentoonstellingen beeldende kunst, kunstgalerijen eigentijdse kunst en een enorme beeldentuin: het internationale kunstcentrum ArtLand. De kunstenaarsfamilie Taratynov ontvangt u er persoonlijk.

Kasteel Strijthagen met een hoevecomplex en vijvers
Het kasteel stamt oorspronkelijk uit de 13e eeuw: het “huyss zo Strithaghen” (1510). In 1691 wordt het beschreven als “vrij adellijk huis, hof met grond, een brouwhuis met ketel en verdere toebehoren, een maalmolen, het jacht- en visrecht en andere adellijke rechten behorend tot het riddermatig goed”. De toenmalige eigenaar laat het moderniseren in een representatief kasteel, waarin het oorspronkelijke versterktehuis herkenbaar blijft. Begin 18e eeuw wordt het opnieuw aan de eisen van de tijd aangepast. En dat gebeurt elke volgende eeuw opnieuw. In 1917 wordt het kasteelcomplex verkocht aan de Oranje-Nassaumijnen (O.G.O.N.) te Heerlen. Na de Tweede Wereldoorlog besluit de directie het kasteel beschikbaar te stellen aan de kunstenaar Aad de Haas, die in 1972 op het kasteel overlijdt. In 1976 wordt het kasteel door de gemeente Schaesberg aangekocht. Door ingrijpende restauratie wordt de schade door de mijnbouw hersteld. De watermolen wordt in 1984 separaat verkocht. Sedert in 2016 is het kasteel met de hoeve in handen van de huidige eigenaren, het kunstenaarsechtpaar Alexander en Katja Taratynov.

Alexander Taratynov
Sedert de jaren ’90 woont de uit Rusland afkomstige beeldhouwer in Nederland. Zowel in ons land als in de landen om ons heen, heeft Taratynov voor diverse locaties in het publieke domein bronzen sculpturen vervaardigd. Grote bekendheid kreeg hij met de beeldengroep van figuren uit Rembandts Nachtwacht, die decennia het Rembrandtplein in Amsterdam gesierd heeft.

In 2007 deed Taratynov voor het eerst mee mee met een tentoonstelling in onze museumtuin in het kader van de jaarlijkse ‘Proeftuin Amsterdam’. Daarna heeft hij tot eind 2015 vast met enkele beelden in de tuin van het Geelvinck Hinlopen Huis geëxposeerd. Op initiatief van ons museum, werd in 2018 een ‘landmark’ kunstwerk van zijn hand als een monument voor de Basjkierse ruiters geplaatst in Veessen ter herinnering aan de schipbrug, die de Basjkieren daar in november 1813 hebben gelegd. Ter completering werd in 2021 een tweede sculptuur van zijn hand geplaatst ter markering van de locatie van het kampement van de Basjkieren in Wijhe. Meer informatie over deze veelzijdige kunstenaar vindt u hier.

ArtLand
https://www.artland.top
Rouenhof 17-21, Landgraaf (Limburg)
Alexander en Katja Taratynov
tel: +31(0)6 1100 0160  +31(0)6 5044 6546

info@artland.top  

Op het kasteel en de hoeve kunt u overnachten (B&B). De kamers en meer-persoons appartementen zijn te boeken via Beaujean Vacances   www.beaujean-vacances.com    .

Overzicht