Beethoven en tijdgenoten , Ursula Dütschler (forte piano) en Tal Canetti (cello)

22 sep 2021, 20.00
Kasteel Geldrop, Geldrop
Ursula Dütschler - fortepiano en klavecimbel
Dutschler-Canetti-breed

Woensdag 22 september 2021 Midweekconcert | 20.00 uur (met pauze)

Ursula Dütschler – fortepiano (kopie Schanz ca. 1800, gebouwd door Thomas en Barbara Wolf in Washington DC) en Tal Canetti – cello (anonieme Engelse cello anno 1750)

PROGRAMMA:

Luigi Boccherini (1743-1805) – Sonate no.3 in G (G.5) voor cello en basso continuo (1766) ( Largo – Allegro alla militaire – Menuetto )

Ludwig van Beethoven (1770-1827) – Sonate voor piano en cello in F , op. 5 nr. 1 (1796) opgedragen aan Koning Friedrich Wilhelm II van Pruisen ( Adagio sostenuto– Allegro– Rondo Allegro vivace )

PAUZE

Jan Ladislav Dussek (1760-1812) – Sonatinas no. VII, VIII en  IX uit Lessons book II VII – Allegro Vivace      VIII – In the Dead of the Night, A Favourite English Song with Variations (Andante moderato) IX – Oak Stick, A Scotch Reel arranged as a Rondo (Allegro)

Ludwig van Beethoven (1770-1827) – Andante – Thema en 7 Variaties over de aria “Bei Männern welche Liebe fühlen” uit Mozarts opera Die Zauberflöte. WoO 46 (1801?) opgedragen aan Graaf Georg von Browne.

  

Ursula Dütschler werd in Thun in Zwitserland geboren en kreeg op vijfjarige leeftijd haar eerste klavecimbellessen. Zij studeerde aan het conservatorium in Bern bij Jörg Ewald Dähler en aan het Mozarteum in Salzburg bij Kenneth Gilbert. In 1990 studeerde zij fortepiano bij Malcolm Bilson aan de Cornell University in de Verenigde Staten. In 1989 won Ursula Dütschler het Internationale Klavecimbel Concours in Parijs, inclusief de prijs voor het onderdeel ‘interpretatie hedendaagse muziek’. Twee jaar later werd haar de eerste prijs voor fortepiano toegekend op het Internationale Erwin Bodky Concours in Boston. Ursula Dütschler heeft op klavecimbel en fortepiano een veelzijdige concertpraktijk ontwikkeld en is op verschillende podia en festivals te horen, als soliste en als freelance musicus in diverse kamermuziekensembles. Op www.samenuitthuis.nl het nieuwe Nederlandse concertplatvorm voor artiesten, is ze vertegenwoordigd als soliste en ook als duo met resp. Raymond Honing, fluit en Bernadette Verhagen, altviool. Ze trad op met orkesten zoals Combattimento Consort Amsterdam, Het Orkest van het Oosten, Ensemble de Grenoble, Orchestre de Chambre de Lausanne, Orquesta Sinfonica de Galicia, Orquesta National de Barcelona y de Catalunia, Württembergisches Kammerorchester en Zürcher Kammerorchester. In 2005 kwam Ursula Dütschler in aanraking met de muziek en de Movements van Gurdjieff. Zij volgde seminars bij Wim van Dullemen en sinds enige jaren begeleidt zij op piano de Movements seminars in Nederland en Duitsland. Haar omvangrijke discografie bij Claves Records en vele andere labels bevat naast vele kamermuzikale uitvoeringen opnamen met solowerken van Bach, Balbastre, Byrd, Scarlatti en Beethoven en Haydn. Inmiddels is ook haar nieuwste solo CD met de sonatines van Jan Ladislav Dussek op de fortepiano verschenen bij Brilliant Classics. www.ursuladutschler.nl

                    

Tal Canetti (Israel/Nederland) is als celliste en bassiste (Basse de Violon) gespecialiseerd in de historische uitvoeringspraktijk. Zij studeerde in Tel Aviv waar zij haar opleiding cum laude afsloot. Zij won diverse concoursen zowel met barok als met moderne cello. In Nederland specialiseerde zij zich in barokcello aan het Koninklijk Conservatorium DenHaag bij Jaap ter Linden en in Utrecht bij Viola de Hoog. Momenteel speelt zij in diverse ensembles in Europa en Israël. Zij ontving beurzen van o.a. de Amerikaans-Israelische Culturele Stichting, volgde masterclasses bij o.a. Anner Bylsma, nam deel aan workshops voor kamer- en orkestmuziek met o.a. het VerbierFestivalOrkest, olv Zubin Mehta, Giuseppe Sinopoli, Kent Nagano en Kurt Masur. Later was ze aanvoerder van de celli in Nederlandse projectorkesten o.l.v.. Ton Koopman, Elizabeth Wallfisch, Ryo Terakado, Christopher Hogwood, Philippe Herreweghe e.a. . Daarna speelde zij met vele kamermuziekensembles in Europa en Israel. Was medeoprichter van het Da Fusignano Trio en het Petrarca Duo met pianist Walewein Witten, en trad in 2004 op tijdens het OudeMuziekFestivalUtrecht. In haar jeugd speelde zij o.a. in het  nieuw Israelisch Kamerorkest met tournees door Israel, Europe en China. Later speelde zij mee in diverse bekende barokorkesten zoals Concerto Köln, Amsterdam Baroque Orchestra, Florilegium Musicum, Concerto Barocco, Il Gardellino, Nederlands Bach Orkest, de Mozart Akademie, Concerto Amsterdam en Brabants MuziekCollegie, en werkte zij ook mee aan Cd opnames. Sinds 2017 is zij lid van “Barokopera Amsterdam” . Zij is oprichter en artistiek manager van de kamermuziekserie “Bijzonder Klassiek” in Utrecht.  Sinds haar studie cellodidactiek in TelAviv geeft zij ook graag les nu in haar uitgebreide lespraktijk in Utrecht voor jonge talenten en volwassenen www.cello-les.nl .

Locatie

Dutschler-Canetti-breed

Kasteel Geldrop

Mierloseweg 1
5662 KA Geldrop
Meer informatie

Musici

Dutschler-Canetti-breed

Ursula Dütschler - fortepiano en klavecimbel

Meer informatie
22 sep 2021, 20.00
Kasteel Geldrop, Geldrop

Overzicht