Bevrijdingsdagconcert 5 mei: Ensemble Uzory uit Oekraïne in het Luther Museum Amsterdam

5 mei 2024, 16.00
Luther Museum, Amsterdam
Uzory Volksmuziek Ensemble uit Oekraïne
uzory vierk

De Geelvinck Salon in het Luther Museum brengt op 5 mei een Benefiet Bevrijdingdagconcert door Volksmuziek Ensemble Uzory, regelrecht uit Oekraïne.

Oekraïens volksmuziekensemble Uzory is al jaren een graag geziene gast in Nederland, geliefd om hun aanstekelijke melodieën en hoge muzikaliteit. De Advents-, Kerst- en Paastijd zijn de periodes waar het populaire ensemble vaak in Nederland rondtoert. Dit jaar hopen wij het ensemble opnieuw te mogen verwelkomen, in het kader van 4 en 5 mei: Nationale Dodenherdenking en Bevrijdingsdag.

5 mei: Uzory op Bevrijdingsdag in het Luther Museum Amsterdam

Dat Uzory, dat in eigen woonplaats Mykolayiv, de meedogenloosheid van de oorlog op dit moment aan den lijve ondervindt, op Bevrijdingsdag voor ons in Amsterdam op wil treden, maakt dit concert op 5 mei extra betekenisvol.
Op het repertoire staat Oekraïense volksmuziek, traditionals, klassieke en populaire muziek uit de hele wereld.

Dit is een Benefietconcert – alle inkomsten komen ten goede aan de musici!! Donaties in cash zeer welkom!!

Ensemble Uzory

De leden van Uzory hebben hun muzikale opleiding genoten aan de conservatoria van Kyiv en Odessa. Zij zijn afkomstig uit de zuidelijke stad Mykolayiv, dat sinds de inval van Rusland, 24 februari 2022 tot nu toe, zich midden in het oorlogsgebied bevindt. Helaas ligt Mykolayiv sinds kort aan het onmiddellijke front van de oorlogshandelingen en wordt hevig gebombardeerd. Het is daarom extra bijzonder dat zij nu (evenals in december 2023) toestemming hebben gekregen van de Oekraïense autoriteiten het land te mogen verlaten voor deze concerttournee.

Instrumenten

Zij bespelen typische Oekraïense instrumenten zoals de domra, balalaikabajan (knopaccordeon)fluit en een variatie aan slaginstrumenten.

Uzory wordt geprezen om het virtuose niveau van de uitvoeringen en de hoge muzikale standaard. Het ensemble heeft behalve Oekraïense volksmuziek ook klassieke muziek, jazz, tango en populaire melodieën uit de hele wereld op het repertoire.

Ensemble Uzory in de traditionele dracht van Mykolayev

Ensemble Uzory in Gala

DONATIES IN CASH ZIJN ZEER WELKOM!! GEEF GUL!!

Ook op 5 mei, maar om 17 uur: Pianola Museum ‘Music for Peace’: Pianoconcert door de Oekraiense meesterpianist Hennadii Beziazychnyi

Locatie

uzory vierk

Luther Museum

Nieuwe Keizersgracht 570
1018 VG Amsterdam
Meer informatie

Musicus/ensemble

uzory vierk

Uzory Volksmuziek Ensemble uit Oekraïne

Meer informatie
5 mei 2024, 16.00
Luther Museum, Amsterdam

Overzicht