De Toverlantaarn; een literaire reis door de 19de eeuw

11 mrt 2023, 20.00
Huis Midwoud / het Oude Raadhuis, Midwoud
Simon Mulder - dichter, voordrachtskunstenaar
Toverlantaarn Simon Suzanne 1 okt 2022


Zaterdag 11 maart 20:00u
De Toverlantaarn; een literaire reis door de 19de eeuw.
Reserveren: info@yvoverschoor.nl
Kaarten €20,-/studenten en t/m 21 jaar €10,-

Suzanne Voets en Simon Mulder nemen je tijdens de Boekenweek 2023 mee in de diligence naar de literatuur van de 19e eeuw. Aan de hand van hun eigen boeken, hun favoriete gedichten en verhalen uit die periode, leiden ze het publiek langs het veranderende landschap van Nederland, de technologische vooruitgang, de discussie over wat de Nederlander definieert, het verdwijnen van godsdienstigheid en de zoektocht naar nieuwe zingeving, de generatiestrijd en de vraag of maatschappelijk engagement thuishoort in de kunst.
Dit alles met de mild-ironische blik van Nicolaas Beets, de schrijver van de Camera Obscura, die voor Suzanne Voets de inspiratie was voor haar debuut De Toverlantaarn.

Suzanne projecteert het beeld van de eerste helft van de 19e eeuw, met o.a. bulderverzen van J.F. Helmers, hatemail aan Willem Bilderdijk en spotternij van Beets.
Simon Mulder, die eerder een festival organiseerde over de dichter van de generatie 1880, voert de glasstrook van de tweede helft van de eeuw in onze toverlantaarn, en belicht o.a. de tragisch jonggestorven Jacques Perk, de hilarische afrekening van Willem Kloos en Albert Verwey met de vorige generatie, en de zinnelijke liefdesgedichten van Herman Gorter.

Suzanne Voets studeert Nederlands in Nijmegen, won de profielwerkstukprijs Nederlands 2020, het Groot Dictee der Nederlandse Taal 2021, schreef de op Beets’ Camera Obscura geïnspireerde verhalenbundel De Toverlantaarn en werd daarmee de jongste debutant ooit bij De Arbeiderspers.

Simon Mulder is docent klassieke talen, dichter, voordrachtskunstenaar, bloemlezer bij Uitgeverij HetMoet, redacteur bij literaire tijdschriften Arabesken en Armada en artistiek leider van collectief Het Feest der Poëzie, waarmee hij literair-muzikale voorstellingen organiseert.

Tijdens de pauze en na afloop van deze lezing zijn de behandelde boeken ter plekke te koop.

Locatie

Toverlantaarn Simon Suzanne 1 okt 2022

Huis Midwoud / het Oude Raadhuis

Midwouderdorpsstraat 17
1679GB Midwoud
Meer informatie

Musici

Toverlantaarn Simon Suzanne 1 okt 2022

Simon Mulder - dichter, voordrachtskunstenaar

Meer informatie
11 mrt 2023, 20.00
Huis Midwoud / het Oude Raadhuis, Midwoud

Overzicht