Martin Oei: A Touch of Paris

9 mrt 2024, 20.00
Huis Midwoud / het Oude Raadhuis, Midwoud
Martin Oei - piano
Martin Oei 9 maart 2

Martin Oei – A touch of Paris

Aanvang: 20:00 uur | Zaal open: 19:30 uur

Entree: € 20.00 | t/m 21 jaar en studenten: € 10.00

A Touch of Paris

Martin Oei gaat vanaf maart 2024 op tournee met zijn nieuwe programma “A Touch of Paris”. Hij zal in het Concertgebouw gaan optreden op 17 maart 2024 en brengt het Parijs uit het begin van de vorige eeuw tot leven met pianocomposities van Claude Debussy (1862-1918) en Maurice Ravel (1875-1937). Martin zal in Huis Midwoud spelen op een bijzondere Erard vleugel van Frank van Ham en op één van de historische Blüthnervleugels, beiden uit de tijd van deze componisten. De muziek klinkt dan ook hoe het toen geklonken moet hebben. Als Try-Out voor Martin’s optreden in Het Concertgebouw belooft dit een zeer bijzonder concert te worden.

De geselecteerde stukken van Debussy zijn geïnspireerd door het weer en het landschap en hebben titels als “Tuinen in de regen”, “De Heuvels van Anacapri”, “Voetstappen in de sneeuw”, “Wat de westenwind zag”, “De Wijnpoort”, “Vuurwerk” en “Mist”.

Van Ravel koos Martin Gaspard de la Nuit, een drieluik op basis van de gedichten van Aloysius Bertrand: Ondine, le Gibet en Scarbo. “Ondine” is een waterfee, zij probeert met haar gezang een man te verleiden om met haar mee te gaan naar haar rijk, diep op de bodem van de zee. Le Gibet (‘de galg’) is een macaber werk, we horen gedurende het hele werk het geluid van de klokjes (ostinato bes) omgeven door donkere akkoorden. “Er weerklinkt een klok tegen de muren van een stad met aan de horizon het karkas van een gehangene, roodgekleurd door de ondergaande zon”. Scarbo is een klopgeest, half trol, half geest — een duivelse dwerg, die pirouettes maakt, plots verschijnt en weer verdwijnt, die mensen op een beangstigende manier in hun slaap stoort. Op het einde lost de muziek in het niets op, Scarbo, de klopgeest verdwijnt.
Daarna verandert de sfeer opnieuw, als Martin de pianoversie van “La Valse” (oorspronkelijk voor orkest gecomponeerd) van Ravel gaat spelen. Ravel gaat in dit werk op een speelse manier om met de wals, het is een vette knipoog naar het Weense hofleven, gecomponeerd voor een Frans publiek. Ravel wisselt in La Valse korte melodische thema’s af met humoristische variaties daarop.

Reserveren: info@huismidwoud.nl

Locatie

Martin Oei 9 maart 2

Huis Midwoud / het Oude Raadhuis

Midwouderdorpsstraat 17
1679GB Midwoud
Meer informatie

Musicus/ensemble

Martin Oei 9 maart 2

Martin Oei - piano

Meer informatie
9 mrt 2024, 20.00
Huis Midwoud / het Oude Raadhuis, Midwoud

Overzicht