Shandiz Ensemble

5 jun 2022, 16.45
Luther Museum, Amsterdam
Shandiz Ensemble
DSC05782

Shandiz Ensemble is in 2001 opgericht en bestaat uit Mehrnaz Salehi (zang), Angela Skala (viool), Imre Keblušek (cello) en Hamid Tabatabaei (piano, composities en arrangementen). Het gezelschap maakt muziek die haar wortels in de Iraanse cultuur heeft maar door Tabatabaei volgens de klassieke westerse traditie is gecomponeerd of gearrangeerd. Onder meer heeft hij gedichten van de Iraanse dichters Forugh Farrokhzad, M. Sereshk en Omar Khayyám op muziek gezet.

Vandaag spelen zij twee composities van Tabatabaei:

• A Woman Alone, veertien liederen die zijn gecomponeerd op basis van (fragmenten van) gedichten van de Iraanse dichteres Forugh Farrokhzad (1935-1967). De titel van deze hommage aan Farrokhzad is ontleend aan dichtregels uit een van haar bekendste bundels: “En dit ben ik / een vrouw alleen / op de drempel van een koud seizoen.” De dichteres staat er vooral om bekend dat zij in een door mannen gedomineerde wereld vrouwengevoelens een gezicht wist te geven.

• Rahã (“bevrijd”), zeven liederen waarvoor Tabatabaei zich liet inspireren door gedichten van H.E. Sãye, Ahmad  Shãmlu, Siãvash Kasrãyi en Mirzã Ãqã Khãn Kermãni, allemaal vertegenwoordigers van de moderne Perzische poëzie. Het gedicht van Shãmlu begint met: ‘I am not a story you can tell, I am not a song you can sing.’

De liederen worden in het Perzisch gezongen maar de vertalingen zijn bij het concert op papier beschikbaar.

Zie verder: www.shandiz.eu.

Tijdens de pauze en na het concert verschillende CD’s van Shandiz Ensemble te koop voor € 10,– per stuk (aub met gepast geld betalen.)

Eerdere optredens van ensemble Shandiz op diverse lokaties van de Geelvinck Salon: Op 24 september 2017 speelde Shandiz Ensemble de composities ‘The Songs of Khayyãm’ en ‘Zi’ in het Cromhouthuis. Op 27 maart 2016 bracht Shandiz Ensemble de compositie ‘Zi’ ten gehore in het Huis met de Hoofden. Op 12 april 2015 speelde Shandiz Ensemble de compositie ‘The Songs of Khayyãm’ in het Geelvinck Museum. Op 14 september 2014 bracht Shandiz Ensemble het programma ‘Songs of Love and Sorrow’ ten gehore in het Geelvinck Museum. Op 13 april 2014 trad Shandiz Ensemble in het Geelvinck Museum op met de composities ‘A Woman Alone’ en ‘Echo’.

Locatie

DSC05782

Luther Museum

Nieuwe Keizersgracht 570
1018 VG Amsterdam
Meer informatie

Musicus/ensemble

DSC05782

Shandiz Ensemble

Meer informatie
5 jun 2022, 16.45
Luther Museum, Amsterdam

Overzicht