Trio Rusanovsky: ‘Terzetto’ – viool, altviool & gitaar

18 jul 2021, 16.45
Luther Museum, Amsterdam
Trio Rusanovsky
Trio Rusanovsky kleur bijgesneden

Trio Rusanovsky, foto Julia Winter

Het familie-ensemble TRIO RUSANOVSKY, dat bestaat uit Leon en zijn twee kinderen Julia en Arthur, speelt voor u een kleurrijk, sprankelend en intiem concert met bekende en onbekende muziekparels.

Met verschillende instrumentencombinaties van viool, altviool, gitaar en piano zal de muziek van J.S. Bach, A. Dvořák, P.I. Tsjaikovski en H. Wieniawski subtiel worden omlijst door de mooiste Joods-Russische volksliederen, passievolle Argentijnse tango’s en eigen composities

Trio Rusanovsky op de brug bij de Groenburgwal in Amsterdam, foto Julia Winter

Programma

A. Dvořák (1841-1904)
Terzetto in C groot, Op. 74 voor twee violen en altviool (1887) I. Introduzione. Allegro ma non troppo
II. Larghetto
III. Scherzo. Vivace – Trio. Poco meno mosso
IV. Tema con variazioni. Poco Adagio

P.I. Tschaikovsky (1840-1893)
Melodie in e klein uit Souvenir d’un lieu cher, op.42 voor twee violen en altviool (1878)

M. Reger (1873-1916) – Serenade voor twee violen en altviool in G, Op. 141a (1915)
I. Vivace
II. LarghettoIII. Presto

J.S. Bach erbarme dich, mein Gott uit de Mathäus-Passion (1727) Arr. voor twee twee violen en altviool

J.S. Bach (1685-1750) / C.Gounod (1818-1893)
Ave Maria in C groot voor twee violen en gitaar (1852)

Rjabina Kudrjavaja voor twee violen en gitaar Tumbalalaika voor twee violen en gitaar

Programmabeschrijving

Het muziekprogramma bestaat uit klassiek repertoire afgewisseld met volksliederen. Het ensemble presenteert een kleurrijk, levendig, melancholisch en emotioneel programma waarbij de viool, altviool en gitaar in verschillende combinaties te horen zijn. Het programma begint met het Terzetto van de componist Antonin Dvořák (1841-1904): een muziekwerk dat het trio op het lijf is geschreven.

Dvořák, geboren in Praag (Tsjechië), heeft door zijn beroep als uitvoerend musicus en componist veel gereisd, waaronder naar Amerika. Door zijn vele reizen is hij met verschillende culturen en muziekstijlen in aanmerking gekomen. Met deze veelzijdigheid aan culturen en muziekstijlen kan het ensemble zich goed identificeren. Het vierdelige werk toont onbeperkte eigenschappen; het is kleurrijk, melancholisch, emotioneel, intiem, uitbundig en levendig. Het heeft veel elementen uit de volksmuziek en dient zich daarom goed om te omlijsten met andere muziekwerken en muziekstijlen. Populaire volksliederen zoals Rjabina Kudrjavaja en Tumbalalaika geven het programma een unieke wending. De werken van J.S. Bach functioneren als een moment van rust in ons muziekprogramma. Ook voor de componist Max Reger heeft de muziek van J.S. Bach veel te betekenen. Citaten van hem zijn („Alles, alles verdanke ich Joh. Seb. Bach!” en: „Bach ist Anfang und Ende aller Musik”). De muziek van Reger is geïnspireerd op traditionele/conservatieve muzikale vormen à la Bach en Brahms maar dan op geheel eigen en moderne wijze vervormt. Vanaf zijn op. 127 streeft Reger – naar zijn eigen zeggen – naar ‘Mozartachtige doorzichtigheid’. In de laatste jaren van zijn leven beleeft Reger een rustige, gelukkige tijd in Jena. Hij spreekt van ‘een geheel nieuwe, de vrije Jenase stijl’ waaronder zijn trio’s op. 141.

Biografie

TRIO RUSANOVSKY bestaat uit Leon Rusanovsky en zijn twee kinderen Julia en Arthur Rusanovsky. Hun muziekprogramma’s bestaan uit klassiek repertoire afgewisseld met bekende Joods-Russische volksliederen, tango’s, improvisatie en eigen composities. Zij presenteren een kleurrijk, levendig, melancholisch en emotioneel programma waarbij de viool, altviool, piano en gitaar in verschillende combinaties te horen zijn. Het trio treedt op in kleine en grote zalen in binnen- en buitenland, o.a. in de Portugese Synagoge van Amsterdam, de “Grundbuchhalle” in Hamburg, de “Moscow Jewish Community Centre” en de “Russian American Culture Centre” in New York.

www.rusanovsky.nl

Het concert is incl. consumptie bijbinnenkomst. N.b. Museumkaarthouder? Vergeet uw museumkaart niet.

Locatie

Trio Rusanovsky kleur bijgesneden

Luther Museum

Nieuwe Keizersgracht 570
1018 VG Amsterdam
Meer informatie

Musicus/ensemble

Trio Rusanovsky kleur bijgesneden

Trio Rusanovsky

Meer informatie
18 jul 2021, 16.45
Luther Museum, Amsterdam

Overzicht