Verzwegen en Vergeten, getuigenissen van een concertvleugel ‘Theater na de Dam’

4 mei 2023, 21.00
Huis Midwoud / het Oude Raadhuis, Midwoud
Yvo Verschoor - filmconcertpianist
Monument op terrein Buch1+

Donderdag 4 mei Huis Midwoud 21.00u
Theater na de Dam
Verzwegen en Vergeten, getuigenissen van een concertvleugel.

Op 27 januari 1945 werd het concentratiekamp Auschwitz bevrijd, op zondag 29 januari 2023 werd in Nederland de Holocaust herdacht, de Nationale Holocaust Herdenking.
Relatief onbekend is wat er aan die vreselijke geschiedenis vooraf ging in Duitsland, toen in 1933 Hitler aan de macht kwam en al snel werd gezocht naar een manier om het zogenaamde ‘Jodenvraagstuk’ op te lossen. In 1938 werd een stichting opgericht om zo snel en efficiënt mogelijk ‘af te komen’ van mensen met een beperking, het begin van Aktion T4.
Concertvleugel ‘Frau Buch’ was getuige van die ontwikkelingen in de feestzaal van de toenmalige grootste ziekenhuisstad van Europa, Berlin-Buch.

In het filmconcertverhaal Verzwegen en Vergeten, getuigenissen van een concertvleugel vertellen de vleugel en Yvo hoe ze elkaar tegenkwamen en hoe langzaam maar zeker een prachtig verhaal vol vrolijke toevalligheden veranderde in een pijnlijke confrontatie met bizarre experimenten en gebeurtenissen in Buch; verhalen die verteld moeten blijven worden.

Kaarten €20,-/studenten en t/m 21 jaar €10,-Het verhaal van een lange en spannende zoektocht naar de geschiedenis van een vleugel; een aangrijpend verhaal dat verteld moet blijven worden.

In deze voorstelling, die grotendeels gebaseerd is op 25 jaar onderzoek van Rosemarie Pumb (Berlin-Buch 1932) naar het lot van vergeten mensen, komen persoonlijke verhalen uit heden en verleden via de oude concertvleugel bij elkaar; onvoorstelbare verhalen over uitsluiting, ‘raszuiverheid’ en antisemitisme, over de gruwelen van het nazi-regime. Verhalen die verteld moeten blijven worden opdat het niet weer gebeurt. Aktion T4 verwijst naar afspraken die in de villa aan de Tiergartenstraße 4 in Berlijn zijn gemaakt over het zo efficiënt mogelijk uitmoorden van mensen met een handicap en/of erfelijke ziekte, en kostte tussen 1939 en 1945 het leven aan ruim 300.000 patiënten
door heel nazi-Duitsland.

Yvo Verschoor kon niet anders dan er na de vondst van deze vleugel en het leren kennen van Rosemarie in 2011 een voorstelling van maken, met het instrument als getuige.

Na 10 jaar onderzoek ging deze dankzij de hulp van regisseur Maarten Mourik in 2021 in première. Sindsdien is hij maandelijks te zien is in Huis Midwoud.

Deze voorstelling kwam tot stand mede dankzij het Mondriaan Fonds en Nationaal Comité 4 en 5 mei.
Regie: Maarten Mourik.
Onderzoek Berlin-Buch: Rosemarie Pumb
Vertaling: Ursula Wagner/Claudia Brockmuller
Onderzoek, tekst en muziek: Yvo Verschoor

Locatie

Monument op terrein Buch1+

Huis Midwoud / het Oude Raadhuis

Midwouderdorpsstraat 17
1679GB Midwoud
Meer informatie

Musicus/ensemble

Monument op terrein Buch1+

Yvo Verschoor - filmconcertpianist

Meer informatie
4 mei 2023, 21.00
Huis Midwoud / het Oude Raadhuis, Midwoud

Overzicht