November-December 1813: de Nederlandse veldtocht onder leiding van Gen. Alexander Benckendorff

Gepubliceerd op: 20 oktober 2021

Neerlands’ bevrijding van het Napoleontische juk in internationaal perspectief 

Een internationaal wetenschappelijk symposium met als doel de diverse nationale perspectieven naast elkaar te leggen om nieuw licht te werpen op deze voor Nederland existentiële gebeurtenis; met speciale aandacht voor de rol van het 1eRegiment Basjkieren, dat vanaf medio november 1813 circa een maand gelegerd was in Wijhe.

Aanleiding van de conferentie is de plaatsing van een monument ter herinnering aan de in opdracht van generaal Alexander Graaf von Benckendorff door het 1e Regiment Basjkieren gelegde schipbrug over de IJssel. Het monument, dat aan twee zijden van de IJssel naar ontwerp van de Nederlands-Russische beeldend kunstenaar Alexander Taratynov gerealiseerd wordt, bestaat uit een sculptuur naar een Basjkierse ruiter bij de rivierhaven van Veessen en een kunstwerk bij de locatie van het bivak in Wijhe. 

Het activiteitenschema voor de realisatie de conferentie voorziet in:

– Webinar ‘November-December 1813’: 17 november 2021

– Werkgroep-bijeenkomsten (online): februari, april en juni 2022

– Conferentie: planning najaar 2022 (hybride format)

Meer informatie, klik hier!

Organisatie: Museum Geelvinck tezamen met de Historische Vereniging Wijhe en in samenwerking met het Ministerie van Cultuur van de Autonome Republiek Basjkortostan (Russische Federatie)

Samenwerkingspartners: musea en kennisinstellingen in de Russische Federatie, Nederland, België, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Estland en andere landen 

Overzicht