Keti Koti – Songs & Tales from Slavery Times: Gerda Havertong – vocals & Ronald Snijders – fluit, Luther Museum Amsterdam, 16 juli 16.45h.

16 jul 2023, 16.45
Luther Museum, Amsterdam
Gerda Havertong - zang Ronald Snijders - fluit Walther Muringen - percussie & trompet Glenn Gaddum - piano
Gerda Havertong & Ronald Snijders Srefidensi vierk 25 nov 2020

In de maand van Keti Koti 2023 en In het jaar dat 150 jaar Afschaffing van de Slavernij wordt herdacht, laten Gerda en Ronald de weerklank van de slavernij horen in verhalen, liederen en kinderliedjes. Zij worden begeleid door slagwerker en trompettist Walther Muringen en pianist Glenn Gaddum.

1 juli, Keti Koti, markeert traditioneel de herinnering aan de afschaffing van de slavernij in Suriname met tal van feestelijkheden. Keti Koti 2023 heeft een extra aspect: de viering van de feitelijke afschaffing van de slavernij in 1873, nu 150 jaar geleden, waar keti koti, de ketenen verbroken werden.

Museum Geelvinck en het Luther Museum verheugen zich op het optreden van de befaamde actrice Gerda Lenten-Havertong (winnares van de Black Achievement Oeuvre Award 2021) en de beroemde Surinaamse fluitist Ronald Snijders (winnaar van de Boy Edgar Jazz Prijs 2022). Beiden zijn in Paramaribo geboren en zijn opgegroeid in een cultureel en muzikaal inspirerende omgeving. Beiden zijn ook dragers van de veelkleurige muziek- en verhalen tradities die Suriname rijk is. Dat veel van die verhalen, liederen en ook kinderliedjes hun achtergrond in de slavernij hebben, zullen zij op 16 juli ten gehore brengen.

De Afro-Surinaamse liedcultuur is geworteld in een ver verleden, waar allerlei herinneringen, waaronder het slavernijverleden, maar ook de Afrikaanse wortels, in doorklinken. Daarbij is het ook opmerkelijk hoezeer dit nog een rol speelt in de Surinaamse diaspora en ook jonge, populaire musici, rappers en zangers als Kenny B. en Typhoon in hun muziek hier expliciet aan refereren.

Samenwerking van Museum Geelvinck met Gerda Havertong & Ronald Snijders

Museum Geelvinck werkt al vele jaren samen met Gerda Havertong en Ronald Snijders. In 2013 werd de formele (maar nog niet de feitelijke) afschaffing van de slavernij in 1863 herdacht en organiseerde Museum Geelvinck een baanbrekende tentoonstelling ‘Swart op de Gracht’ over het slavernijverleden van de Grachtengordel. Bij de opening bracht Gerda een indrukwekkend lied ten gehore. In de muzikale videoproductie ‘Beethoven is Black’ uit 2021, waarin de onderrepresentatie van musici van kleur werd geadresseerd, hebben Gerda en Ronald een belangrijke bijdrage geleverd.

Deze Keti Koti avond in het Luther Museum wordt georganiseerd in samenwerking met Museum Geelvinck en met steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

foto: Gerda Havertong – Lenten en Ronald Snijders, ter gelegenheid van Srefidensi op 25 november 2020 – de viering van 45 jaar Onafhankelijkheid van Suriname in Amsterdam

Gerda Alexandra Havertong is een Nederlandse actrice, zangeres, verhalenvertelster en presentatrice van Surinaamse afkomst. Bij het grote publiek is zij bekend geworden met haar rol in de televisieserie Sesamstraat. In 1987 ontving zij de Eduard du Perronprijs en in 2021 werd zij onderscheiden met de Black Achievement Oeuvre Award.
Voor meer informatie – https://nl.wikipedia.org/wiki/Gerda_Havertong

Ronald Snijders is een Nederlandse musicus en schrijver van Surinaamse afkomst. Snijders werd in 2001 koninklijk onderscheiden als ridder in de orde van Oranje-Nassau. Datzelfde jaar werd hij ook ridder in de Ere-orde van de Gele Ster, verleend door de president van Suriname. In 2022 werd hem de Boy Edgar Jazz Prijs toegekend. Voor meer informatie – https://nl.wikipedia.org/wiki/Ronald_Snijders_(musicus)

Walther Muringen – percussie / trompet & Glenn Gaddum – toetsen

Glenn Gaddum kreeg vanaf zijn achtste klassiek pianoles. Als twintiger vertrok hij naar Nederland om professioneel met muziek bezig te kunnen zijn. Vanaf 1983 studeerde hij piano in de richting Improviserende Muziek aan het Amsterdamse Sweelinck-Conservatorium, o.a. bij Misha Mengelberg. Na circa vijf jaar onderbrak hij de studie omdat hij het te druk had met optredens. Glenn heeft gewerkt met sterren aan het Jazzfirmanent als Ruth Jacott, Denise Jannah en is een graag geziene gast op vele edities van het North Sea Jazz Festival, waar hij op 9 juli 2023 nog speelde met fluitist Ronald Snijders.

Walther Muringen, geboren in Suriname, komt uit een muzikale familie. Al op achtjarige leeftijd bespeelde hij de drums in de familieband. In 1998 behaalde hij het Staatsexamen voor muziek (slagwerk) aan het Haags Conservatorium. Walther heeft o.a. gewerkt met het Metropole Orkest en Youssou N’ Dour. Hij werkt samen met fluitist Ronald Snijders en vocaliste Denise Jannah. Het muziektheater circuit is hem niet onbekend. Naast percussie speelt Walther ook trompet en flügelhorn. Walther is zowel uitvoerend als docerend musicus.

Mede mogelijk gemaakt met steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds en Fonds Podiumkunsten.

Locatie

Gerda Havertong & Ronald Snijders Srefidensi vierk 25 nov 2020

Luther Museum

Nieuwe Keizersgracht 570
1018 VG Amsterdam
Meer informatie

Musici

Gerda Havertong & Ronald Snijders Srefidensi vierk 25 nov 2020

Gerda Havertong - zang

Meer informatie
Gerda Havertong & Ronald Snijders Srefidensi vierk 25 nov 2020

Ronald Snijders - fluit

Meer informatie
Gerda Havertong & Ronald Snijders Srefidensi vierk 25 nov 2020

Walther Muringen - percussie & trompet

Meer informatie
Gerda Havertong & Ronald Snijders Srefidensi vierk 25 nov 2020

Glenn Gaddum - piano

Meer informatie
16 jul 2023, 16.45
Luther Museum, Amsterdam

Overzicht